Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ovakva škola zaslužuje više djece

04.11.2011. 23:00
Ovakva škola zaslužuje više djece


Škola Ždrilo ove godine je specifična, jer imamo samo dvoje učenika, a sad su stvoreni uvjeti i za veći broj, rekao je ravnatelj Luzarko Novaković


Obnovljena područna škola Ždrilo, koja pripada Osnovnoj školi Braće Ribar iz Posedarja, jučer je i svečano otvorena nakon dva mjeseca nastave. Školu pohađaju dvije učenice i jedna je od pet područnih škola na području Posedarja, a u obnovu je Zadarska županija uložila gotovo 130 tisuća kuna, dok je opremanje igrališta financirala Općina Posedarje s 20 tisuća kuna.
Uz brojne mještane otvorenju su nazočili župan Stipe Zrilić, pročelnik Ivan Šimunić, Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje te ravnatelj škole Luzarko Novaković, koji je istaknuo da je navedena škola u funkciji odgoja i obrazovanja već 47 godina.
– Škola Ždrilo ove godine je specifična, jer imamo samo dvoje učenika, a sad su stvoreni uvjeti i za veći broj. Škola je prvi put obnovljena zahvaljujući Zadarskoj županiji, a zahvaljujem i Općini Posedarje za opremanje igrališta, kazao je Novaković.
Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje, kazao je da natalitet u Hrvatskoj pada, ali to nije slučaj u Posedarju, gdje je zabilježen porast nataliteta. Istaknuo je kako u tome zasigurno udjel ima i Općina s programima financiranja djece, učenika i studenata.
– Mladost je budućnost naše općine, županije i države. Sudjelujemo u svim potrebama naših građana, a tako će biti i u buduće, kazao je Juričević.
Obnovljenu školu svečano je otvorio župan Stipe Zrilić, koji je okupljenima rekao da je puno razvojnih projekata bilo na području županije, a sve kako bi svi imali dobre uvjete za život, kako u velikim, tako i u malim mjestima.
– Jedan od glavnih naših segmenata je ulaganje u školstvo i u zadnjih desetak godina obnovili smo mnoge škole, pa tako i ovu u Ždrilu. Nadam se da će u ovoj školi biti više djece, a na nama je da se brinemo o tome da postoje sadržaji koji će zadržati ljude na ovim područjima. Želim ovim učenicama lijepe uvjete za školovanje, kao i njihovim nastavnicima, pa da u budućnosti ovu školu i proširimo, kazao je Zrilić poklonivši sliku koja će ukrašavati školu.
Učenice su za otvaranje njihove škole izrecitirale prigodnu pjesmu, a župnik Stjepan Vinko je školu blagoslovio.