Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dva sata kad su svi Pridražani bili jedno srce i jedna duša

Autor: Velimir Brkić

04.11.2012. 23:00
Dva sata kad su svi Pridražani bili jedno srce i jedna duša

Foto: Velimir BRKIĆ



Milenijske fotografije se snimaju u povodu 1.500 godina crkve sv. Martina, jedne od najbolje sačuvanih ranokršćanskih crkava na području Zadarske nadbiskupije, spomenika nulte kategorije, pojašnjava novigradski donačelnik Martin Gospić, kojega je oduševilo što je događanje stavilo cijelu Pridragu na noge i što svi njeni mještani dišu kao jedan


Pridraga osim Gospe Luzarice, sv. Mihovila i sv. Marka Evanđelista već petnaest stoljeća ima svoga sv. Martina, sveca zaštitnika, patrona i zagovornika župe. Bio je to i razlogom što je fotograf Šime Strikoman, iz Vodica, zbog svog milenijskog posla otputovao u prošlost ovog ravnokotarskog mjesta ispod velike Drage. I to čak tisuću i petsto godina u prošlost.
Ispred jednobrodne starohrvatske crkve sv. Martina biskupa u Pridrazi, mjestu sa 1.478 stanovnika raštrkanih u 23 zaselka na površini 8×8 kilometara, “uzduž i poprijeko” – od Novigradskog mora i Novigrada do Karina, od Smilčića do Karinskog mora, snimio svoju 315. i 316. milenijsku fotografiju: “Sv. Martin na konju sa štitom” i “Sv. Martin 1500”.
Milenijski povod za milenijsku fotografiju
– Milenijske fotografije se snimaju u povodu 1.500 godina crkve sv. Martina, jedne od najbolje sačuvanih ranokršćanskih crkava na području Zadarske nadbiskupije, spomenika nulte kategorije, pojašnjava novigradski donačelnik Martin Gospić, kojega je oduševilo što je događanje stavilo cijelu Pridragu na noge i što svi njeni mještani dišu kao jedan.
Iako je tijekom petnaest stoljeća doživjela mnoge obnove i preinake crkva sv. Martina u najvećem je dijelu sačuvala svoj ranokršćanski izgled. Po karakteristikama gradnje, pripada ranobizantskom (justinijanskom) vremenu, pa se smatra da je nastala između petog i šestog stoljeća.
– U Domovinskom ratu je doživjela teška razaranja, ali je neposredno po završetku rata obnovljena. Blagoslovio ju je 11. studenoga 1997. sada blagopokojni nadbiskup Ivan Prenđa, dakle na dan na koji se slavi i na koji mještani Pridrage slave svoga zaštitnika, navodi župnik don Jure Zubović.
U subotu poslijepodne na dva sata kao da je stalo vrijeme, život u Pridragi. Prestali su se raditi kućni poslovi, ispraznili su se ugostiteljski objekti i prodavaonice, spremljene su karte za briškulu i trešetu, prestalo je branje maslina, nije se više čula ni dječja cika, a i blago se zatvorilo u torove. Gotovo cijelo selo i brojni Pridražani iz Lijepe Naše, koji su ovdje na produženom vikendu zbog blagdana Svi sveti i Dušnog dana, krenuli su ispred crkve sv. Martina da i oni budu dio milenijskog događaja.
Najstariji i najmlađi Pridražani
– Iz ljubavi prema domovini, Pridragi, Bogu i prema Crkvi složno je krenulo cilo selo krenula i ja. Ovo je Božje čudo neviđeno, za pripovidati, objašnjava razloge svog sudjelovanja 83-godišnja vitalna baka Danka Čulina.
Bio je tu i njezin vršnjak Pere Batur. Željeli su doći i tri najstarija Pridražana, tri Zubčića: Šime Bakalarić (95), Luka (93) i Grgo (91). Kako doznajemo zbog gužve i promjena pozicija snimanja fotografija, ali i onog “čučnite, ustanite, mašite, zaplješćite…”, htjeli ne htjeli, morali su ipak ostati kući gdje su se molili za svoje sumještane i za fotografa da prođe sve u najboljem redu.
– Ovo se ni u snu ne nepropušta, tko zna kad će se i hoće li se uopće ponoviti, uglas će Stipe zvani Dejnova i njegova supruga Marina, mladi roditelji najmlađeg sudionika svevremenske manifestacije, šestomjesečnog Ivana Čuline.
Ideja je proizašla iz iskonske potrebe za ljubavlju čovjeka za čovjekom u ovim otuđenim vremenima. Milenijski svijet Šime Strikomana, svojom osebujnošću, inspiriranim porukama i vrijednim, kreativnim ljudima, postaje nadahnjujući svijet ljubavi trećeg milenija.
– Organizatori i sudionici su Općina Novigrad, MO Pridraga, NK Hajduk, BK Hajduk, KUD Luzarica, DVD, Udruga konopaša, UHDDR Pridraga, OŠ Pridraga, Ženski boćarski klub, nabrajali su Martin Gospić, Slavko Kokić, Branko Kokić Suve… Za hidrauličnim kranom bio je Mile Bušljeta iz Starigrada.
Druženje se nakon snimanja nastavilo uz bogat stol koji su napunile vrijedne ruke Pridražana i Pridražanki.


Dvanaest godina milenijske fotografije




Prva Milenijska fotografija snimljena je u Vodicama 5. studenoga, prije točno dvanaest godina, podsjeća Šime Strikoman, diplomirani filmski i televizijski snimatelj, profesionalni fotograf i idejni začetnik festivala žudija u Vodicama, kojim se od 2001. godine prikazuju uskrsni običaji čuvara Kristova groba. To je bio početak, ali ključno za razvoj projekta Milenijske fotografije bio je poziv za snimanje druge fotografije kojoj je dan predznak Milenijska upravo zbog početne fotografske priče.
Nakon poziva ljudi iz Šibenika da uveličam otkrivanje spomenika Kralju Petru Krešimiru IV., rad umjetnice Nives Kavurić Kurtović, mašta je proradila. Predložio sam da putem medija pozovemo sve Krešimire i Krešimirke s tog područja, te da oni poziraju uz spomenik slavnog imenjaka, objasnio je Strikoman uvod u priču koja traje dvanaest godina, priča koja je zasad urodila s čak 317 (posljednja jučer u Pakoštanima) milenijskih fotografija u više od stotinu gradova i sela Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i pola milijuna sudionika snimanja.