Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Fotografija Gotovine koja će obići svijet

Autor: Velimir Brkić

04.11.2012. 23:00
Fotografija Gotovine koja će obići svijet

Foto: Velimir BRKIĆ



– Da su se odazvali samo predsjednici udruga proistekih iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji bilo bi nas znatno više, požalio se Danijel Telesmanić Did, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije
Jedanaest dana prije negoli će Žalbeno sudsko vijeće Haškog tribunala objaviti drugostupanjsku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u Pakoštanima na Obali Kralja Petra Krešimira IV., zvanoj Jaz, fotograf Šime Strikoman jučer poslijepodne snimio je 317. milenijsku fotografiju pod nazivom “General Ante Gotovina”.
– Sudionici snimanja će svojim tijelima, na površini 40×45 metara, formirati dva srca unutar kojeg je već ucrtan portret generala Gotovine sa zelenom beretkom, pred početak snimanja rekao je Šime Strikoman, diplomirani filmski i televizijski snimatelj fotograf, poznat po seriji milenijskih fotografija.
Nestrpljenje i zebnja
Snimanje milenijske fotografije organizirale su braniteljske udruge iz Pakoštana, Draga i Biograda na Moru (Nedjeljko Maksan, Neven Barešić i Darko Banić), a Inicijativnim odborom predsjedao je Milivoj Klarić.
– Već duže vrijeme planiramo snimanje ove fotografije. Proteklu nedjelju nas vrijeme nije poslužilo, pa smo morali otkazati. Danas usprkos rosulji nadam se da hoće, poželio je Klarić.
Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču na 18 godina, što je šokiralo Hrvatsku.
– Na ovaj način želimo našem Anti dati podršku da ovo kroz što prolazi što lakše izdrži i pokazati mu da smo uz njega. Vijest Haškog tribunala, 16. studenoga, očekujem s nestrpljenjem i zebnjom. Srce govori da će biti znatno korigiranje presude, a koliko, to ne zna ni dragi Bog, poželio je Maksan.
Za formiranje dvaju srca bilo je potrebno 300-tinjak ljudi, a kako ih se pod nedjeljnim tmurnim oblacima odazvalo tek oko 170, najprije je snimano jedno srce. Za snimanje s dva srca sudionici su se morali razrijediti i razdijeliti u dva reda.
Ništa bez tete Marije
Na snimanju je bio veliki broj žena i pakoške mladeži te 15-ak članova UHDDR-a Stankovci s predsjednikom Mladenom Pešutom. Od obitelji je bila neizostavna 79-godišnja Marija Miočev, teta generala Gotovine, koja je je od 1959. godine, nakon smrti Gotovinove majke Ane, preuzela brigu o djeci – Anti, Borisu i Anici.
– Da su se odazvali samo predsjednici udruga proistekih iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji bilo bi nas znatno više, požalio se Danijel Telesmanić Did, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije.
Sudionici snimanja milenijske fotografije bili su i pakoški načelnik Milivoj Kurtov, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije i 113. brigade Danijel Kotlar, ravnatelj OŠ Pakoštane Vinko Rinčić.