Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministarstvo pravosuđa ponovno šalje Njemačkoj zahtjev za izručenje Zlatka Čeljuske

Autor: Suzana Bandić

04.11.2012. 23:00
Ministarstvo pravosuđa ponovno šalje Njemačkoj zahtjev za izručenje Zlatka Čeljuske

Foto: PIXELL



U Ministarstvu pravosuđa kažu da od kolega iz Njemačke nisu dobili zahtjev za nadopunu ili objašnjenje zahtjeva za izručenje već, naprotiv, da su ga pustili prije od isteka propisanih 40 dana. Stoga će, ističu, poslati novi zahtjev za izručenje Hrvatskoj zbog suđenja u Zadru koje je u tijeku, ali i zbog drugih postupaka protiv njega


Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputit će novi zahtjev Njemačkoj za izručenje 58-godišnjeg poduzetnika Zlatka Čeljuske koji je nakon tri godine bijega pred hrvatskim pravosuđem uhićen, a potom i pušten iz ekstradicijskog pritvora u toj zemlji, doznajemo u nadležnom ministarstvu.
Čak dvije tjeralice
Bivšem članu Uprave i direktoru tvrtke “Adria yacht” d.o.o. Vodice i bivšem suprugu HTV-ove urednice Tončice Čeljuske njemačko je državno odvjetništvo prije desetak dana ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu. Takav postupak obrazložili su dopisom našim pravosudnim tijelima navodeći da “iz hrvatskog zahtjeva za izručenje ne mogu razumijeti zbog kojeg se postupka traži izručenje u Hrvatsku”, iako su za njim uredno raspisane čak dvije tjeralice – Interpolova crvena koju je naložio Općinski sud u Zagrebu, zbog prijevare i krivotvorenja isprava te MUP-ova tjeralica po nalogu Općinskog suda u Zadru, zbog istog kaznenog djela.
Zadarski Općinski sud dao je nalog za raspisivanje tjeralice za Čeljuskom nakon što se prestao odazivati pozivima za ročište pred ovim sudom u postupku zbog prijevare teške 100 tisuća eura. Što se, pak, zagrebačkog suda tiče, Čeljuska je tamo bio osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare i krivotvorenja isprava, no Vrhovni sud je dva puta, posljednji put u veljači 2012. godine, u žalbenom postupku ukidao te presude prihvativši njegov zahtjev za izvanredno preispitivanje presude. U međuvremenu, dok je Vrhovni sud odlučivao o izvanrednom pravnom lijeku te se o tome još uvijek čeka pravomoćna odluka zagrebačkog Županijskog suda, u kolovozu je nastupila zastara pa je zagrebačko tužiteljstvo uložilo žalbu na rješenje Općinskog suda o prekidu postupka uz obrazloženje da zastara nije mogla teći istovremeno dok je Vrhovni sud odlučivao o izvanrednom pravnom lijeku.
I dok i ovaj zadarski slučaj pomalo klizi prema zastari, Čeljuska je preko svog odvjetnika Ive Faričića poručio da je spreman odazvati se na poziv zadarskog Općinskog suda kojemu je svojevremeno po svom zadarskom odvjetniku Slavenu Dmitroviću uputio i ispriku zbog nedolaska. Opravdao se zdravstvenim problemima, odnosno srčanim tegobama koje liječi u inozemstvu. Zanimljivo je, međutim, što se iz dostavljene dokumentacije nije moglo razabrati o kojoj klinici je riječ, kojoj dijagnozi, a niti od kada datiraju liječnički nalazi dostavljeni sudu u Zadru.
Novi zahtjev za izručenje
Puštanje Čeljuske iz ekstradicijskog pritvora njegov zagrebački branitelj tumači činjenicom da je on bio pritvoren na temelju odluke o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne koju mu je izrekao zagrebački sud, a tu je odluku ukinuo Vrhovni sud. U Ministarstvu pravosuđa kažu da od kolega iz Njemačke nisu dobili nikakav zahtjev za nadopunu ili objašnjenje zahtjeva za izručenje već, naprotiv, da su ga pustili na slobodu i prije od isteka propisanih 40 dana. Stoga će, ističu, poslati novi zahtjev njemačkim pravosudnim tijelima za izručenje Hrvatskoj kako zbog suđenja u Zadru koje je u tijeku, tako i zbog drugih postupaka protiv njega.
Čeljuska se, podsjetimo, na Općinskom sudu u Zadru pojavio svega nekoliko puta, zbog čega se proces zbog prijevare razvlači još od veljače 2007. godine. Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je 29. prosinca 2005. godine s krivotvorenom osobnom iskaznicom na ime Benjamina Brkljače, u koju je umetnuo svoju fotografiju te nabavio originalni zemljišno-knjižni izvadak Brkljačina zemljišta u Diklu veličine 255 metara četvornih, to zemljište prodao Jozi Golubu, Hrvatu iz Švicarske za iznos od 100 tisuća eura. U optužnici se navodi kako je uz predočenje lažne osobne iskaznice prethodno u Poreznoj upravi Zadar pribavio original kupoprodajnog ugovora za zemljište sklopljen između Mate Ivanova i Benjamina Brkljače. Potom da se, predočivši lažnu osobnu iskaznicu potpisao na kupoprodajni ugovor s Golubom i sve to ovjerio kod javnog bilježnika. Ne slutivši ništa loše Golub mu je isplatio dogovoreni iznos, a nakon što je otkrio da je prevaren, sve je prijavio policiji. Cijelu proceduru oko prijevare Golub je ispričao na jednom od ročišta sucu Ivici Marinoviću gdje je ujedno još jednom prepoznao Čeljusku kazavši kako je siguran da je to osoba s kojom se našao i sklopio kupoprodajni ugovor jer da ga prepoznaje po hodu, visini te specifičnim obrvama i borama na čelu.
Čeljuska je kazao kako mu se, radi svega što mu je taj čovjek učinio, razboljela supruga te dodao da svaki put kada gleda HTV-ov Dnevnik koji vodi Čeljuskina supruga iznova proživljava dramu.