Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Donacija kao odraz prijateljstva Italije i Hrvatske

04.11.2013. 23:00
Donacija kao odraz prijateljstva Italije i Hrvatske


Ovaj put sam donio jedan poklon koji sam dobio u naslijeđe. Dragi studenti, vaša budućnost je u vašim rukama, dostojno iskoristite tu priliku, poručio je studentima povijesti umjetnosti Silvio Cattalini


Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia, Podružnica Udine, donirala je Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru vrijednu zbirku monografija “Maestri del colore”. Zbirka će biti od iznimne pomoći studentima Odjela. Primopredaja knjiga održana je jučer u Svečanoj dvorani, a nazočili su predsjednik Udruženja Silvio Cattalini te izv. prof. dr.sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru.
Silvio Cattalini rođen je u Zadru, gdje je živio do 18. godine.
– Ovdje sam živio najljepše godine svoje mladosti. Moje riječi dolaze iz dubine moga srca. Raduje me svaki dolazak u Zadar, gdje su rođeni moji roditelji, kazao je Silvio Cattalini istaknuvši kako se uvijek zanimao za sudbinu esula u Italiji i svijetu.
– Moj grad mi je uvijek u sjećanju. Kako godine prolaze želja za povratkom je sve jača. Ovaj put sam donio jedan poklon koji sam dobio u naslijeđe. Dragi studenti, vaša budućnost je u vašim rukama, dostojno iskoristite tu priliku, poručio je studentima povijesti umjetnosti Silvio Cattalini.
Prorektor Faričić je kazao kako je svaka donacija knjiga Sveučilištu u Zadru izniman događaj, “jer oplemenjuje našu zajednicu”.
– Umjetnost ima funkciju jednog od najvažnijih tvorbenih elemenata kulture. Ovu donaciju bih gledao kroz prizmu prijateljstva Italije i Hrvatske. Gotovo da nema značajnije crkve na jadranskoj obali koju nisu obogatili majstori s Apeninskog poluotoka, kazao je prorektor Faričić uručivši ing. Cattaliniju prigodnu plaketu, te nekoliko izdanja Sveučilišta u Zadru.
Dr. sc. Laris Borić, pročelnik Odjela za povijest umjetnosti, istaknuo je kako svaka knjiga ima vrijednost kad je čitana te je obećao kako će se potruditi da svaka donirana monografija bude čitana.