Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Kad se vidi samo mrak…

04.11.2013. 23:00
ZD DNEVNIK Kad se vidi samo mrak…


Kad bi se nabrojili svi javni projekti koji se u Zadru moraju odraditi teško da bi se namaknulo novaca u idućih tko zna koliko godina. Ipak, neke stvari bodu u oči i čine se hitne i neizbježne.
Ali doslovno bodu u oči, jer od njih ne vidite. Ne vidite proći ulicama našeg grada pa vam večernja šetnja ili nužno pješačenje jako brzo omrzne. Dakle, želim kazati kako je javna rasvjeta u gradu Zadru slaba ili je nema. Postoji jedino na novim prometnicama, točnije na dvije i jedino njima možete lijepo i ugodno pješačiti, a to su Zrinsko-frankopanska i Splitska ulica.
Nove ceste, nova rasvjeta i osjećate se sigurno i ugodno. Ostatak grada je potopljen u mraku. Doduše, u ljetnim mjesecima slika je na Poluotoku malo drugačija, zbog restorana i svega drugog otvorenog do kasnijih večernjih sati. Ali ako ste prijašnjih dana prolazili središtem grada i to ne u noćnim, već ranim večernjim satima, mogli ste naići samo na mrak. Turista nema, pokupljena je lova, a ulice zjape prazne i u mraku. Od četiri kantuna do crkve sv. Marije, uz male iznimke, izlozi su u mraku, a javne rasvjete gotovo da i nema. Prijeđete li most, recimo u potrebi za javnim prijevozom, do Male pošte ćete proći kroz debeli mrak, a nešto malo bolja slika, iako ne dovoljno dobro, vas čeka do Splitske, ili eventualno ako idete u drugom pravcu, preko novih rotora gdje je također nova javna rasvjeta. Činjenica je kako je najlakše sve raditi odjednom, pa kad se radi odvodnja odradi se i novo prometno rješenje i javna rasvjeta. No kad će onda na red doći stari dio grada i prilaz mostu?
I onda se netko pita kako to da ovaj grad živi samo nekoliko mjeseci i zašto su svi u trgovačkim centrima? Pa tko ne bi bio, kad tamo nemate nikakvog straha od mogućeg sudara s nekim u mračnoj ulici. Tamo vidite izloge, sugrađane, a na pojedinim gradskim ulicama vidite – samo mrak.