Nagrađeni najspretniji turistički djelatnici

Slika korisnika valentinam
9. Strukovno-sportski susreti Sindikata turizma i usluga Hrvatske
Kako je rekao dugogodišnji predsjednik STUH-a Eduard Andrić, ovogodišnja turistička sezona nam se jednostavno dogodila, a do početka sljedeće potrebno je dogovoriti uvjete s Vladom i poslodavcima oko novog kolektivnog ugovora
Marin GOSPIĆ, Vedran SITNICA
U Sindikatu turizma i usluga Hrvatske ističu kako nam nedostaje kvalitetnih ljudi

Već tradicionalni ove godine 9. Strukovno-sportski susreti Sindikata turizma i usluga Hrvatske zaključeni su u nedjelju navečer u hotelu Diadora u Punta Skali dodjelom medalja i priznanja najboljima u sportskim i strukovnim kategorijama. Svečanoj dodjeli prethodila su dvodnevna natjecanja 300-injak sudionika iz svih hrvatskih regija koji su nakon najuspješnije turističke sezone imali prilike razmijeniti iskustva i družiti se onako kako to čine već godinama.

Sistemski zaokret

Kako je rekao dugogodišnji predsjednik STUH-a Eduard Andrić, ovogodišnja turistička sezona nam se jednostavno dogodila, a do početka sljedeće potrebno je dogovoriti uvjete s Vladom i poslodavcima oko novog kolektivnog ugovora.

- Svakako naša budućnost su hoteli s 4 i 5 zvjezdica, ali nedostaje kvalitetnih ljudi. Činjenica je kako su s povećanjem PDV-a mali obrtnici pokušali izbjeći neke porezne obaveze, pa se zaposlenima isplaćuje minimum, a ostatak na ruke. Oko 35 tisuća ljudi radilo je ovo ljeto upravo kod malih obrtnika i ti su ljudi najnezaštićeniji. Danas se jedan dobar kuhar ne može dobiti ispod 15 tisuća kuna neto, ali su velika davanja i još toliko ide na bruto. To je veliki uteg poslodavcima, pa se ljudi prijavljuju na 3, 4 tisuće , a ostatak na ruke. Kada bi se PDV smanjio i povećale kontrole, mislim kako bi situacija bila puno bolja. Najbolji primjer je Francuska gdje je PDV 5 posto, a nakon prve godine prihod od poreza je bio manji, ali nakon toga svake je godine prihod rastao. Naši političari razmišljaju jednokratno, naglasio je Andrić. O nekakvim velikim brojkama i prihodima od turizma Andrić kaže kako je to daleko od stvarnih mogućnost jer jedan Beč ili Prag imaju veći prihod od turizma nego cijela Hrvatska.

- Treba napraviti sistemski zaokret u turizmu. Svakako je potrebno uvesti i standarde u hotelima kako bi kvaliteta usluga bila na najvišoj razini, smatra Andrić.

Među šest kuharskih ekipa najbolji su bili chef Tomislav Žaja i Branka Matić iz Solaris Beach Resorta.

U kategoriji slastičara 3. mjesto osvojila je Božica Ćorak, drugo Ivana Škugor, a prva je Dolores Kliman. Kod konobara treće mjesto osvojila je Sekcija mladih u sastavu Amel Osmanović, Ana Mirković i Ivan Curić, druga je bila ekipa u sastavu Ivan Rukavina,Mirela Prebeg i Martina Canjuga, a prvo mjesto ekipa koju su činile Kail Kožljan,Melita Temšić i Sanja Golub. Kod sobarica brončanu medalju osvojila je ekipa Sekcije mladih koju su činile Margita Perković, Luana Rojnić i Karla Kelemen, drugo mjesto osvojila je ekipa u sastavu Mirjana Kalaj i Sidonija Bobinac, a prvo mjesto Ljiljana Čikada,Ruža Bakač i Nevenka Radman. U kategoriji recepcionera treće mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Arne Biogradlija i Danijela Stanić, drugo mjesto zaskužila je ekipa Sekcija mladih u sastavu: Dragana Mitrović i Ivan Kostešić, a prvo mjesto Martina Diklić i Kristina Magaš.Kod barmena treće mjesto osvojila je ekipa u sastavu Dean Radolović, Kristina Percan i Elvis Turković,drugo mjesto osvojila je ekipa Sekcije mladih u sastavu: Mark Ćorić, Kristina Uzelac i Alen Đonlić, a prvo mjesto ekipa u sastavu: Hrvoje Lale, Anita Tuđan Primić i Boško Curić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)