Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani poručili: Dosta nam je bande lopovske

Autor:

04.12.2008. 23:00
Zadrani poručili: Dosta nam je bande lopovske

Foto: Filip BRALA



Na vama je da odete kući, pogledate se u ogledalo i odlučite hoćete li živjeti u šutnji i ne, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda u Zadru Ivana Loko
Dosta nam je bande lopovske, glasno je poručilo nekoliko stotina Zadrana svih uzrasta koji su se unatoč kiši okupili na Narodnom trgu na mirnom prosvjedu pod nazivom “Stegnite vi svoj ramen bando lopovska”. “Malo je povratne ambalaže na ovoliko gladnih usta”, “Je li netko vidio pravnu državu”, “Vuk sit, a ovce više nitko ne broji” samo su neki od natpisa na transparentima koje su prosvjednici nosili i tako prekinuli dugogodišnju šutnju i javno pokazali svoje nezadovoljstvo.
Uz Zadrane su na prosvjedu protiv korupcije, kriminala, lopovluka, a kojeg su pokrenuli facebookovci, prosvjedovali građani Zagreba, Splita, Šibenika, Rijeke, Osjeka, Rijeke, Pule i Požege.
Danas smo ovdje jer imamo hrabrosti pokazati da nam je dosta korupcije, mafijaških ubojstava, gladnih umirovljenika, svih bolesnika koji ne mogu platiti ljekove i skrb, stezanja kaiša. Danas smo ovdje jer nam je dosta bijede, djece koja žive u društvu bez morala, u ime svih majki koje ne mogu dobiti posao jer su majke, zbog naše imovine koja je toliko rasprodana da je više ne možemo zvati svojoj. Ovdje smo da poručimo ljudima koji upravljaju našim životima da nam je dosta prevare, srčano su poručili mladi Zadrani svojim sugrađanima koji su im dali potporu.
– Na vama je da odete kući, pogledate se u ogledalo i odlučite hoćete li živjeti u šutnji i ne, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda u Zadru Ivana Loko koja je i najvaila da će se 12. prosinca organizirati veliki prosvjed u Zagrebu ako ljudi na vlasti ne čuju poruku koju su im građani Republike Hrvatske poslali s prosvjeda.


 UZ MLADE STALI I STARI


S bine na Narodnom trgu nisu govorili samo mladi. Među njima je bio i jedan umirovljenik. Srhvan emocijama on je govoiro kako je upropašteno sve ono što su on i drugi godinama stvarali I kako danas umirovljenici životare s 1.100 kuna mirovine.




 PROSVJED ZA BOLJITAK DRUŠTVA


U Zadru se nije dogodio politički skup, već izražavanje volje građana.
– Vidjela sam da će se prosvjed organizirati u svim gradovima i bilo je čisto ponižavajuće da jedan Zadar koji je poznat po svojoj povijesti i svemu ne iskaže što i ostali gradovi. Mi ovim poručujemo da se jednostavno prestane šutjeti i da frustacija i nezdovoljstvo koje vlada u ovoj državi izađe na vidjelo. Ovdje se ne radi o rušenju Vlade, ne radi o nekim strankama, niti neke stranke smiju ovo gledati kao neki predizborni skup. Ovdje se radi o običnim građanima koji su se skupili za boljitak društva. Tko god sumnja u iskrenost i poštenje ovoga sram ga može biti, kaže Ivana Loko.


 GRUPA POZIVALA NA BATINJANJE PROSVJEDNIKA


U moru grupa na Facebooku osvanula je nova – “Grupa za sve one koji namjeravaju tući prosvjednike 5.12”. Autor grupe je Josip Zrilić, a u kratkom vremenu okupila je 25 članova. “Ajmo svi u ovu grupu pa na trgove jajima, krumpirima, vodom po prosvjednicima. Ivo mi smo uz tebe”, piše u poruci koje se i druge poziva da se učlane. Za sada nismo otkrili ima li u ovakvom pozivu elemenata kaznenog djela.