Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rad za opće dobro

04.12.2010. 23:00
Rad za opće dobro


Crveni križ Zadar značajan dio svojih programa realizira upravo uz pomoć volontera. Primjer za to su brojne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje uz pomoć referenta organiziraju volonteri – voditelji pojedinih aktiva. Dio Aktiva djeluje u samom gradu, organiziran po župama, dok preostala polovica djeluje u okolnim mjestima županije


Od 1985. godine 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera, dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Razna događanja i aktivnosti organiziraju se tim povodom diljem svijeta, a sve sa zajedničkim ciljem senzibiliziranja javnosti za volontersku angažiranost, te većeg informiranja o značaju volontiranja u unaprjeđenju kvalitete života, kao i s namjerom poticanja na uključivanje u ovakav vid aktivnosti koje doprinose općem dobru.
Pomažu sportu i kulturi
Na dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda i znanja za dobrobit ljudi u potrebi volontere pokreću brojni motivi, a najveću nagradu za učinjeno, kako ističe Bore Galac, ravnatelj Društva Crvenog križa Zadar, predstavlja osjećaj korisnosti, te zadovoljstvo zbog spoznaje da su svojm radom nekome uspjeli pomoći.
– Volonterstvo kao dobrovoljno pomaganje u realizaciji određenih programa može se provoditi na različitim područjima. Volonterski rad prisutan je primjerice na području sporta ili kulture, dok je pak, Crveni križ usmjeren na dobrovoljno pomaganje u programima s humanitarnim ciljevima. Volonteri za svoj doprinos u radu Crvenog križa ne primaju materijalnu i financijsku naknadu, a za višegodišnju angažiranost dobivaju tek društvenu satisfakciju u vidu zahvalnica i priznanja, kaže Galac, ističući kako istinski volonteri daju svoj doprinos ne tražeći ništa zauzvrat, vođeni prije svega idejom humanosti, anonimnosti i solidarnosti, te željom da svojim angažiranjem doprinesu ublažavanju ljudskih patnji. A sama spoznaja da su učinili dobro djelo ispunjava ih zadovoljstvom i čini sretnima.
Volontirati može svaka osoba koja to želi, a opseg njenog angažmana, kako navodi ravnatelj, ovisi o vremenu s kojim raspolaže, osobnim sposobnostima i sklonostima, kao i o potrebama onih za koje volontiraju. Crveni križ Zadar značajan dio svojih programa realizira upravo uz pomoć volontera. Primjer za to su brojne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje uz pomoć referenta organiziraju volonteri – voditelji pojedinih aktiva. Dio Aktiva djeluje u samom gradu, organiziran po župama, dok preostala polovica djeluje u okolnim mjestima županije.
Liječnici volonteri
– Crveni križ Zadar ima mrežu aktiva dobrovoljnih darivatelja koju čini oko 60 organiziranih aktiva, čiji su voditelji volonteri. Oni pomažu referentu u organizaciji akcija, oglašavanju putem medija i plakata, te pripremi zahvalnog obroka za darivatelje, a sudjeluju i u samoj akciji darivanja krvi, navodi ravnatelj.
U volonterski rad su uključeni i liječnici koji kao volonteri sudjeluju u osposobljavanju podmlatka i mladeži u pružanju prve pomoći i njihovim pripremama za natjecanja. U provedbi tradicionalne akcije solidarnosti, akcije prikupljanja humanitarne pomoći također sudjeluju članovi mladeži, a volonteri su, kaže Galac, i svi članovi Skupštine i skupštinskih tijela Crvenog križa, članovi upravnog i nadzornog odbora, te interventnog tima za djelovanje u katastrofama, s kojima Gradsko društvo Crvenog križa Zadar na dispoziciji ima aktivnih ukupno oko stotinu volontera. Među članovima su prisutni od onih najmlađih, pa sve do umirovljenika.
– Dobna struktura volontera kreće se od mladeži i podmlatka, djece iz osnovnih i srednjih škola, pa dalje, a gledajući kvalifikacijsku strukturu i stručnu spremu, od nekvalificiranih osoba, preko učenika i studenta pa sve do doktora znanosti, poput predsjednika Odbora doktora Borisa Dželalije ili psihologinje, profesorice Nataše Šimić, kaže ravnatelj Galac, ističući kako su svi koji žele pomoći u radu Crvenog križa koji se temelji na načelima koja vrijede za međunarodni Crveni križ, uvijek dobrodošli, te se za sudjelovanje u volonterskim radu svakodnevno mogu javiti, bilo osobno, bilo putem telefona, u prostorije Gradskog društva Crvenoga križa Zadar.


 BLAGDANSKI DAROVI




Jedna od akcija Crvenoga križa Zadar u ovo predblagdansko vrijeme je i akcija pripremanja poklon paketa za najugroženije, koji će i ove godine biti osigurani. Naime, unatoč teškoj financijskoj situaciji, kaže ravnatelj Galac, priprema se 450 blagdanskih paketa koji će biti uručeni korisnicima humanitarne pomoći.


 AKCIJE DDK


Aktivi dobrovoljnih darivatelja krvi predvođeni voditeljima volonterima započeli su početkom prosinca s organizacijom novih akcija dobrovoljnih darivanja krvi. Tako će se uz akcije organizirane na području Puntamike (voditeljica Karmen Perina), Ljupča (voditelj Mladen Dušević) i Bibinja (voditelj Branka Vuica), darivanje krvi nastaviti 8. prosinca u organizaciji aktiva Poličnika (voditelj Mihovil Zubčić), 9. prosinca Liburnije (voditelj Dragan Dragin), 10. prosinca Vira (voditelj Goran Vicković), 14.prosinca aktiva Biograda, 21. prosinca Kali (voditelj Dario Mišlov), 23.prosinca Zatona (voditelj Ante Peroš), te 29. prosinca Sukošana (voditelj Ljubo Pavić).
– Mogu izraziti zadovoljstvo sa doprinosom volontera u radu Gradskog društva Crvenog križa. No sigurno je da se uvijek se može više i bolje, također i kada je u pitanju donatorstvo, ali i samo dobrovoljno darivanje krvi. Činom darivanja krvi darivatelji pomažu osobama kojima je život trenutno ugrožen, te stvaraju potrebne zalihe za neke buduće pacijente. A svaki čovjek je i potencijalni primatelj, kaže Galac, upućujući poziv građanima da se i ovim akcijama u prosincu odazovu u što većem broju.