Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Budiša: Katastrofalan odaziv na izbore

04.12.2011. 23:00
Budiša: Katastrofalan odaziv na izbore


Toplo, hladno, ušli smo, nismo ušli. Tako su HSLS-ovci rezultate izbora dočekali u svojim stranačkim prostorijama u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova. Svaki TV izvještaj o pristiglim rezultatima dizao je i spuštao raspoloženje. Neposredno pred izbore ankete u IX. izbornoj jedinici su govorile o mogućem prolazu HSLS-a. Ukupno, povratak Dražena Budiše trebao je jamčiti opstanak HSLS-a u Saboru, ali su to demantirale prve PULS-ove ankete od 16 sati. Nezadovoljstvo nije krio nositelj liste HSLS-a Dražen Budiša.
– Prema ovim izlaznim anketama, ne može biti gore, jer mi nismo prošli. Očekivali smo da ćemo imati klub, tj. tri zastupnika, ali pričekajmo ankete u 17 i 19 sati te prva izvješća u 21 sat. Kriza je učinila svoje, pa je zato i došlo do manjeg izlaska birača na izbore. Kada se zbroji cjelokupno biračko tijelo, uključujući i dijasporu, onda je odaziv bio katastrofalan. Prema onome što se vidi iz ovih izlaznih anketa, pobjednici će imati veliki broj mandata u odnosu na broj onih koji su glasovali. No, meni ostaje samo čestitati pobjednicima.
Ne toliko sumorna, koliko sjetna atmosfera na trenutak je odagnana kada su objavljeni prvi rezultati u 21 sat, prema kojima je HSLS osvojio jedan mandat, raspoloženje se popravilo, no s obzirom na varijacije koje su uslijedile, ni taj mandat nije bio “čvrst”.
– Imamo jednog zastupnika na šest posto prebrojenih glasova. Optimizam nam daje i podatak da smo u tri izborne jedinice na pragu ulaska u Sabor. Dakle, samo ako dva od ta tri izvjesna kandidata prođu, imat ćemo klub zastupnika što smo i postavili za cilj, rekao je sinoć nakon 21 sat Dražen Budiša, svjestan da će ipak jutro donijeti istinu o tome kako je njegova stranka prošla na izborima.