Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svi veći gradovi za Kukuriku, uključujući i Zadar

04.12.2011. 23:00
Svi veći gradovi za Kukuriku, uključujući i Zadar


Po dosadašnjim nepotpunim i neslužbenim izbornim rezultatima DIP-a objavljenim iza 4 sata, Kukuriku koalicija je pobijedila u 21 većem gradskom središtu, dok je HDZ najveći broj glasova osvojio jedino u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.
Kukuriku koalicija pobijedila je u sva četiri područja grada Zagreba – centar i zapad, istočni dio, jugoistok i južni dio, a u odnosu na prošle izbore od HDZ-a je preuzela prevlast u Dubrovniku, Krapini, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Splitu, Šibeniku i Zadru.
U Zadru je “Kukuriku” osvojio 40,35 posto glasova, a HDZ tek 27,17.
U Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku i Velikoj Gorici, gdje je, kao i u sva četiri područja Zagreba prije četiri godine pobijedio SDP, jučer je najveći broj glasova osvojila Kukuriku koalicija. Isto se dogodilo i u Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najbolje rezultate imali HNS i IDS.
“Idemo na posao, možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati, ne smijemo iznevjeriti sve ljude koji su nam danas dali dobru ljudsku vjeru”, izjavio je Milanović u izbornom stožeru Kukuriku koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti.
Nakon što je DIP objavio privremene izborne rezultate, prema kojima Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, Milanović je istaknuo kako građani Hrvatske od nove vlade očekuju velike stvari i “ne smijemo ih iznevjeriti”.
Svim biračima koji nisu dali potporu Kukuriku koalicije poručio je da će svaki dan voditi računa da budu i njihova dobra vlast.
Političkim suparnicima Milanović je poručio kako je njegova i želja njegovih koalicijskih partnera da i s njima (suparnicima) radi zajedno u Hrvatskom saboru na dobrobit Hrvatske.


 Gradonačelnici izgubili gradove


Gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo i Metkovića Stipo Gabrić Jambo, prema neslužbenim rezultatima izbora, u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, no u zastupničke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak će ući Kerum koji je u 10. izbornoj jedinici koalirao s HDZ-om te Bubalo, čiji je HDSSB osvojio šest mandata.
Najlošiji rezultata od četvorice gradonačelnika ostvario je Bandić, čija je nezavisna lista u četiri izborne jedinice u kojima se natjecala (1., 2., 6., 7.) osvojila između 2,13 i 2,95 posto glasova.
Splitski gradonačelnik Kerum je u gradu pod Marjanom izgubio od Kukuriku koalicije koja je osvojila 36,55 posto glasova, dok je koalicija njegovog HGS-a s HDZ-om dobila 23,71 posto glasova. Treća je nezavisna lista Ivana Grubišića sa 17,73 posto. No, iako nije pobijedio u “svom” gradu Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić ulaze u Sabor.
Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo također nije uspio pobijediti u gradu koji vodi. U Osijeku je, naime, pobijedila Kukuriku koalicija s 35,36 posto, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.
Gabrić je u Metkoviću po prvi put doživio poraz. Tu je koalicija HDZ-a i HGS-a osvojila 30,48 posto, a Jambo je dobio 25,02 posto, dok je pobjednik parlamentarnih izbora Kukuriku koalicija osvojila 20,12 posto.