Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U paškom podmorju “odmara” se veliki antički grad

04.12.2011. 23:00
U paškom podmorju “odmara” se veliki antički grad


U uvali Caska pronađen je veliki broj vrijednih predmeta i ostataka građevina, međutim, nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na postojanje golemog blaga o kojem govori legenda o potonulom gradu Kissi. No, to ne obeshrabruje one koji vjeruju u legendu. Neke činjenice im možda idu u prilog


Legenda o Kissi, antičkom gradu koji je potonuo prije 1.600 godina i o golemom blagu koje je potonulo zajedno s gradom i danas izaziva znatiželju i potiče maštu. Ostaci Kisse nalaze se na dnu mora u uvali Caska na zapadnom dijelu Paške uvale, a mnogi se povjesničari slažu kako je to bio velik i značajan grad, na što upućuju dokazi o postojanju pogona u kojem se od školjaka proizvodila boja za tkanine koja se prevozila u Rim, dokazi o proizvodnji maslinovog ulja i vina, zatim dokazi o postojanju brojnih građevina, luke, kao i o razvijenoj trgovini.
Veze sa starom Grčkom
Jedan nadgrobni spomenik, pronađen tijekom arheoloških istraživanja, ima grčki natpis što upućuje na zaključak kako je Kissa imala pomorske veze sa starom Grčkom. Znanstvenici nemaju jedinstven stav o tome što se dogodilo s Kissom. Po jednima je razorena i napuštena i s vremenom je prekrilo more. Po drugima, Kissa je u 4. stoljeću stradala u velikom potresu. Prema legendi, koja je na tragu priče o Sodomi i Gomori, Kissa je bila bogat grad, a njeni su stanovnici, zbog velikog bogatstva postali oholi i sebični i živjeli su u grijehu. U Kissi je bila samo jedna pravedna djevojka, Bona i na dan uništenja Kisse, anđeo ju je izveo iz grada i odveo je na južni dio otoka. S neba se spustio oganj i Kissa je, spaljena i porušena, potonula na dno mora, a s njom je potonulo i golemo blago, zlato i dragulji kojeg je bilo u izobilju. Bona je na južnom dijelu otoka srela mladog pastira za kojeg se udala i njih dvoje su osnovali grad Pag. Tako kaže legenda o Kissi, gradu koji počiva na dnu mora, prekriven muljem. Ima li u legendi makar nešto istine?
– Poslije jakog juga na plaži smo nalazili novčiće, nekada i zlatne koje bi valovi s dna izbacili na obalu, a neki su takve stvari pronalazili i kada su ronili, kaže postariji mještanin obližnjih Barbata.
Njegovu priču potvrđuju i neki stanovnici Caske, malog mjesta od tek nekoliko kuća izgrađenih u blizini lijepe šljunčane plaže. U uvali Caska prva veća arheološka istraživanja počela su 1964. godine i tada je otkriven ulaz u kanalizacijski sustav koji je veći od ulaza u kanalizacijski sustav drevnog Rima. Za znanstvenike to je bio dokaz kako je Kissa bila velik grad. Dokazano je kako je u Kissi raskošni ljetnikovac imala obitelj Calpurnia, bogata senatorska obitelj iz Rima koja je bila u srodstvu s Julijom Cezarom. Na ljeto 2004. godine u uvali Caska su nastavljena arheološka istraživanja koje je vodio prof. dr. Slobodan Čače, a u projekt su bili uključeni arheolozi dr. Anamarija Kurilić i dr. Ivo Fadić.
 Ostaci rimske arhitekture
– Zamisao je da se počne sa sustavnim istraživanjima antičke Kisse, Caske s obzirom da do sada, osim podvodnih istraživanja, nije napravljeno gotovo ništa, a lokalitet je veoma vrijedan, rekao je tada dr. Ivo Fadić.
Mr. sc. Irena Radić Rossi, viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture i prof. dr. Zdenko Brusić sa Sveučilišta u Zadru su, u suradnji s Nacionalnim institutom za znanstvena istraživanja Francuske (CNRS-CCJ- Sveučilište u Marseilleu), proveli hidroarheološka istraživanja i tada su pronađeni antičko olovno sidro i šivani antički brod star više od 2.000 godina.
– U rimsko vrijeme Novalja je bila poznata po pristaništima i nalazila se na starom pomorskom pravcu od Grčke prema sjevernoj Italiji do srednje Europe. Upravo su u Novalji brodovi čekali povoljan vjetar i zbog toga se razvilo naselje koje je imalo uslužne djelatnosti. Danas se ispod čitavog toga područja kriju brojni ostaci rimske arhitekture, kao što su vodovodi, dobro opremljene bazilike, grobovi. Na dnu uvale nalazi se potopljen rimski grad Kissa čiji se ostaci istražuju, a otkriće šivanog antičkog broda rezultat je zajedničkog rada dvadesetak hrvatskih i francuskih arheologa, rekao je prof. dr. sc. Zdenko Brusić.
Mr. sc. Irena Radić Rossi je rekla kako je brod pronađen dva metra zakopan u mulju, na mjestu gdje je u rimsko doba bila granica plime i oseke. U uvali Caska pronađen je velik broj vrijednih predmeta i ostataka građevina, međutim, nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na postojanje golemog blaga o kojem govori legenda o potonulom gradu Kissi. No, to ne obeshrabruje one koji vjeruju u legendu. Neke činjenice im možda idu u prilog. Do prvih arheoloških istraživanja mnogi su tvrdili kako je priča o Kissi izmišljena i kako u uvali Caska nije postojao grad. Istraživanjima je dokazano kako je grad postojao. Dokazano je i da je to bio velik i značajan grad. Postojanje Kisse u antičko doba ne može se osporiti i upravo zbog toga legenda više nego ikada prije potiče maštu i razmišljanja o zlatu i draguljima koje je u jednom danu, zajedno sa stanovnicima i građevinama, potonulo na dno mora, o blagu kojeg tisuću šest stotina godina skrivaju naslage mulja.