Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavni cilj knjige je pomoći vjernicima da dođu k Isusu

Autor: Valentina Mlađen

04.12.2012. 23:00
Glavni cilj knjige je pomoći vjernicima da dođu k Isusu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Umjetnošću pravog virtuoza Ratzinger koristi čas Ivana, čas Mateja kako bi dao pravi odgovor na brojna postavljena pitanja. Ratzinger putuje kroz svu povijest, kroz sve što je zabilježeno, plete mrežu kako bi na koncu pokazao da postoji smisao u svemu – nadbiskup Puljić


Svega dva tjedna nakon predstavljanja svjetskog izdanja knjige Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI. “Djetinjstvo Isusovo” u Vatikanu, hrvatsko izdanje ove knjige, do sada objavljene na devet svjetskih jezika, predstavljeno je u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru.
Knjigu su predstavljali Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum, glavni urednik kuće mr. sc. Petar Balta te nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić.
Ovom knjigom, kako je više puta istaknuto tijekom predstavljanja, zaokružuje se kapitalno djelo pape Benedikta XVI. poznatije kao “Isus iz Nazareta”, te ona predstavlja svojevrsno predvorje za razumijevanje odnosa povijesti i vjere, materije i vjere, povijesti i proroštva. Iako kronološki treća, ova knjiga zapravo je određena vrsta uvoda prvim dvjema knjigama, a obuhvaća prva dva poglavlja Lukina i Matejeva evanđelja. Knjiga je tiskana u nakladi od pet tisuća primjeraka u prijevodu fra Ivana Ivande i redakturi mr. sc. don Miroslava Vidovića, a Radalj je naglasio kako bi upravo ovo mogla biti knjiga koja će obilježiti svjetsku nakladničku scenu ove godine.
Nadbiskup zadarski, mons. Puljić rekao je kako je ovo najtanja, ali i najrazumljivija knjiga do sada objavljene trilogije “Isus iz Nazareta” te ju je preporučio svim vjernicima, ali i onima koji o ovim pitanjima žele znati nešto više. Glavni cilj ove knjige je, parafrazirao je Puljić Papu, pomoći vjernicima da dođu k Isusu.
– Umjetnošću pravog virtuoza Ratzinger koristi čas Ivana, čas Mateja kako bi dao pravi odgovor na brojna postavljena pitanja. Ratzinger putuje kroz svu povijest, kroz sve što je zabilježeno, plete mrežu kako bi na koncu pokazao da postoji smisao u svemu, zaključio je.
Balta je knjigu nazvao pravom rijetkošću jer se u njoj spajaju, kako je rekao, dvije komponente: kredibilitet autora, kao što je onaj kojeg uživa Sveti Otac te velika čitkost i jasnoća što je približava širokom čitateljstvu.