Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izložba koja otkriva tajne kostima “Čistog ludila”

Autor: Siniša Klarica

04.12.2012. 23:00
Izložba koja otkriva tajne kostima “Čistog ludila”


U izložbi se zapravo vidi cijeli proces nastajanja kostima za predstavu Čisto ludilo. Likovno gledajući, izložba je konceptualna, sastavljena od prijedloga karte boja predstave, preko razrade skica do pojedinačne realizacije te prikaza dijelova kostima koji se koriste u predstavi


Poznata zadarsko-zagrebačka kostimografkinja Marija Šarić Ban postavila je u caffe galeriji Đina u Zadru izložbu kostima iz predstave Čisto ludilo. Ova unikatna komedija događa se u frizerskom salonu „Čisto ludilo” i ispunjena je spontanim, iskričavim humorom. Uvijek je tijesno vezana za grad u kojem se događa, lokalne prilike i ljude, a sve što se u njoj upotrebljava stvarno je i autentično.
– Slično je i s kostimima u predstavi koji su predstavljeni u maniri tzv. modernog kostima. U izložbi se zapravo vidi cijeli proces nastajanja kostima za predstavu Čisto ludilo. Likovno gledajući, izložba je konceptualna, sastavljena od prijedloga karte boja predstave, preko razrade skica do pojedinačne realizacije te prikaza dijelova kostima koji se koriste u predstavi. Važno je da posjetitelji izložbe i gledatelji predstave unaprijed mogu vidjeti sve faze nastajanja unikatnog kostima kako bi njihov doživljaj predstave bio još intezivniji, rekla nam je autorica Marija Šarić Ban.
Inače, originalna američka krimić-predstava proglašena je više puta najboljom predstavom godine, ušla je u anale svjetskoga humora, a svojevremeno je uvrštena i u Guinessovu knjigu rekorda kao predstava s najdužim neprekinutim igranjem na svijetu. Tekst je preveden na deset jezika, doživio je 42 različite postave u Sjedinjenim Američkim državama, a igrao se, među ostalim i u Barceloni, Rimu, Parizu, Madridu, Budimpešti, Buenos Airesu, Rejkjaviku, Tel Avivu, Melbourneu, Johanesburgu i Seulu. U svijetu postoji i fun club obožavatelja ove predstave, koji putuju po cijelom svijetu kako bi pogledali svaku novu produkciju.