Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na Petrićima počela plinska era

04.12.2013. 23:00
Na Petrićima počela plinska era


Čak 430 kućanstava priključilo se na plinovod i počelo koristiti blagodati jeftinijeg i ekoliški čustog energenta. Na Petrićima je priključak bio besplatan iako se kotlovnica morala prilagoditi
Od jučer, 430 kućanstava u stambenom naselju Petrići ubuduće će se grijati na prirodni plin. Grad Zadar i EVN Croatia omogućili su stanovnicima jednog od najvećih naselja u Zadru prelazak s postojećeg sustava grijanja na lož ulje u sustav centralnog grijanja na zemni plin. Nakon Crvenih kuća, Petrići su drugo veće naselje u Zadru na svoju plinsku mrežu te na taj način uspješno nastavlja dovoditi novi, ekološki prihvatljiv i cijenom pristupačan izvor energije u stanove Zadrana. Kao prvi u Zadru, Petrićevci su uspjeli ishoditi besplatni priključak koji bi inače koštao 108.000 kn. ili 245 kn po stanu.
EVN je prema riječima stanara u konačnici izašao u susret i s cijenom plina iako se radilo o tvrdim pregovorima jer je njihovo predstvništvu u Zadru inzistiralo na tome da cijena plina bude nešto malo manja od cijene koje plaća gospodarstvo. Dogovorena je cijena od 4 kn/m3 iako u EVN-u kažu da je cijena kubika plina za domaćinstvo iznosi 3,13 kuna ili po novom.
 Inače ukupna investicija plinofikacije sustava grijanja na Petrićima, iznosi nešto malo manje od milijun kuna, dok je samo projekt koštao 25.000 kuna. Međutim, to stanari neće plaćati posebno. Naime, taj dio investicije, napose prilagodbe kotlovnice na sustav grijanja prirodnim plinom otplatit će se tako da će cijena grijana dvije godine biti kao da se griju lož uljem, dakle 7 kuna po m2 grijanog prostora. Očekuju se da će 40 posto investicije, 600-700 tisuća kuna, Petrićevci pokriti sredstvima potpore Grada i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.