Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najteži ispiti tek slijede

04.12.2013. 23:00
Najteži ispiti tek slijede


Iako u ovom natjecanju nema lakih protivnika, posebno za momčad, kojoj je glavni cilj izbjegavanje posljednjeg mjesta, prosinac i siječanj donose mnogo teže izazove od onih, koje su Zadrani imali u listopadu i studenom
Ono što košarkaše Zadra očekuje u sljedeća dva mjeseca, potpuno je drugačije i bitno teže od onoga što su prošli u prva dva mjeseca ABA lige ove sezone. Do sada su, naime, imali šest domaćih utakmica, od čega tek jednu protiv momčadi iz samoga vrha – Cedevite. Ostali protivnici bili su Szolnoki Olaj, Mega Vizura, Igokea, MZT Skoplje i Široki, pri čemu samo sastav iz Aleksandrovca ima pozitivan omjer 6-4, dok je treći beogradski klub na 5-5. Preostala trojica su u negativi. Baš kao i Zadar, koji je propustio veliku priliku da nakon deset kola bude u raju. Jer da je pobijedio Mega Vizuru i Igokeu, a protiv obje je imao osjetnu prednost, bio bi na diobi petog mjesta sa šest pobjeda. Zato ocjenjivanje dosadašnjeg učinka momčadi Hrvoja Vlašića može biti vrlo varljivo. Jer s jedne strane, pogled na tablicu je, s obzirom na opću situaciju u klubu i kaos u pripremnom razdoblju, sasvim solidan, ali s druge, Zadar je imao jedan od najlakših rasporeda na otvaranju sezone. Usporedbe radi, prošle godine je u prvih deset kola imao dva gostovanja više, a u Krešin dom su mu, uz Igokeu i MZT, došli Crvena zvezda i Olimpija.
Iako u ovom natjecanju nema lakih protivnika, posebno za momčad, kojoj je glavni cilj izbjegavanje posljednjeg mjesta, prosinac i siječanj donose mnogo teže izazove od onih, koje su Zadrani imali u listopadu i studenom. Za početak, do kraja tekuće godine očekuju ih tri gostovanja. Prvo, koje je praktički nemoguća misija, protiv Crvene zvezde u Beogradu, te potom dva protiv momčadi, koje su trenutno slabije plasirane, ali i vrlo gladne pobjeda, Olimpije i Szolnoki Olaja. U međuvremenu na Višnjik dolazi još jedan protivnik, koji je do sada ostvario daleko ispod očekivanja, Radnički. Ako je to neugodan raspored, što onda reći za otvaranje 2014. godine, kada će Zadrani tri tjedna zaredom igrati protiv klubova, koji pretendiraju na Final four. U Krešin dom doći će Budućnost i Partizan (jedan od rijetkih koji nikada nije slavio u novoj zadarskoj dvorani), a u goste se ide Cedeviti. Prvi mjesec zaključit će gostovanjem u Smederevu kod Mega Vizure, koja je do sada pobrala najveće simpatije šire javnosti. Osim što ima već pet pobjeda, mlada srpska momčad prva je u ligi po broju poena, asistencijama i valorizaciji.
No, kako je prošle sezone govorio Ante Nazor, težak ili lak raspored zapravo je vrlo relativan pojam. Jer ono što je naizgled teško, može se jednom iznenađujućom pobjedom pretvoriti u veliki plus, a isto tako se iz, na papiru lake situacije, neočekivanim porazom može doći u probleme. Pogotovo je to slučaj sa Zadrom, koji je poznat po tome da može iznenaditi u gostima, ali još više kiksati pred svojim navijačima. I baš je zbog te nekonstante u Krešinom domu prošle sezone morao strepjeti do posljednjeg kola. Hoće li tako biti i ove sezone, ostaje da vidimo, no ono što je sigurno je da će publika na Višnjiku vidjeti još dosta utakmica, u kojima će se imperativno tražiti pobjeda, kao što je bila posljednja protiv Širokog. A što god se donese s gostovanja je bonus, naročito u drugom dijelu sezone, kada se borba za svaku poziciju još više zaoštrava. Dovoljno je uzeti u obzir podatak da u posljednje dvije sezone u ABA ligi Zadar nijednom nije pobijedio u gostima u drugom dijelu sezone. Posljednja takva pobjeda datira 6. veljače 2010. kod Heliosa u Domžalama. Ako gledamo iz te perspektive, preostale utakmice do kraja ove kalendarske godine, dobivaju još više na težini.


Raspored u prosincu i siječnju


Prosinac 2013.
Crvena zvezda – Zadar (9.12.)
Zadar – Radnički (14.12.)
Olimpija – Zadar (22.12.)
Szolnoki Olaj – Zadar (28.12.)
Siječanj 2014.
Zadar – Budućnost
Cedevita – Zadar
Zadar – Partizan
Mega Vizura – Zadar