Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Orlić: Književnici iz Zadra i okolice imaju snagu, kvalitetu i znanje

04.12.2013. 23:00
Orlić: Književnici iz Zadra i okolice imaju snagu, kvalitetu i znanje


Prvi ogranak Hrvatskog književnog društva osnovan je sinoć u Zadru. Za predsjednika je izabran Nikola Šimić Tonin, zamjenika predsjednika Ante Gregov Jurin, a tajnika Šime Zdrilić. Uz njih, članovi predsjedništva su Žaklina Kutija, koja je ujedno predsjednica skupštine ogranka HKD Zadar, Ante Tičić, koji je i predsjednik Časnoga suda, te Ante Skazlić koji je izabran za predsjednika odbora za odnose i suradnju s drugim udrugama i ograncima. Osnivačkoj skupštini nazočio je predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić. Istaknuo je kako je ideja i želja za osnivanjem jednog ovakvog ogranka nastala kako bi se potaknuli književnici na aktivniji rad i djelovanje u svojim gradovima i županijama.
– Ovo je prvi korak koji će biti primjer da se i u ostalim županijama osnuju isti takvi ogranci HKD-a, kako bi naši članovi mogli samostalno djelovati i ne ovisiti o središnjici Društva, već da svojim književnim doprinosom daju napredak svojoj regiji kroz promicanje i očuvanje pisane riječi, dijalekata i baštine svoga kraja, kazao je Orlić napominjući kako mu je kao predsjedniku i idejnom začetniku društva, oduvijek bila želja omogućiti članovima da kroz ogranke budu aktivni kroz organizaciju književnih večeri, manifestacija, izdavaštva i časopisnu produkciju.
– Uvjeren sam da književnici iz Zadra i okolice imaju snagu, kvalitetu i znanje da to i ostvare. Zato smo se i odlučili da prvi ogranak bude baš u gradu Zadru, jer se Hrvatsko književno društvo ponosi radom svojih članova. U cilju književnosti i popularizacije ugleda našeg društva želim vam puno uspjeha u radu i dobru suradnju sa središnjicom i ostalim budućim ograncima društva, poručio je Orlić naglasivši još kako je HKD treće književno društvo u Hrvatskoj, koje je svojim radom i zalaganjem međunarodno i priznato.
Nikola Šimić Tonin nazvao je osnivanje zadarskog ogranka punim pogotkom, ističući kako mu je to bila posebna želja.
– Želim da budemo potpora i pružena ruka drugim društvima. Vjerujem da ćemo se svojim radom nametnuti i biti prepoznati. Rad, poštenje i humanost uvijek budu prepoznati, istaknuo je Šimić Tonin najavljujući kako će se sastajati minimalno jednom mjesečno.
– Želim da budemo ruka potpore jedni drugima, da radom i kvalitetom odskačemo. Zajedno smo jači. Nismo ovo osnovali kao nešto protiv nekoga, već kao pomoć svima koji žele surađivati, istaknuo je Nikola Šimić Tonin, predsjednik novoosnovanog Hrvatskog književnog društva Zadar.