Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SF WEEK O superherojima, zombijima i još ponečemu

04.12.2013. 23:00
SF WEEK O superherojima, zombijima i još ponečemu


Počeo je jedan od najuspješnijih projekata pokrenutih u okviru Sveučilišta u Zadru – SF week. Brojni zainteresirani posjetitelji ispunili su sinoć predavaonicu Odjela za anglistiku, organizatora događanja, do posljednjeg mjesta kako bi poslušali prva tri predavanja iz programa. Zlatko Bukač govorio je o “(Super)herojima američke popularne kulture”, Tanja Jurković održala je predavanje na temu “Strah kao stanje uma – Grand Guignol – francusko horor kazalište”, a Damir Drašković “Borg: povijest kolektiva”.
Šesti po redu projekt, s godinom dana pauze, ove godine kombinira predavanja, radionice, gledanje filmova, promocije…, a iako su organizatori ove godine odlučili kako neće ići sa zajedničkom temom čini se kako se ipak namenula strip kultura i superheroji.
– Ove godine odlučili smo se umjesto za temat, za šarenilo. Kakav je bio interes, tako smo složili program, kaže Marko Lukić s Odjela za anglistiku zadarskog Sveučilišta najavljujući neke zanimljive goste.
– Jedan dio predavača čine studenti, međutim, imamo i nekoliko vrlo relevantnih predavača. U petak dolazi izvanredni profesor Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Pletenac. Imamo Andreu Pisac, spisateljicu s doktoratom iz antropologije te profesoricu Dunju Opatić. Ostvaruje se ono što je bio prvotni plan, a to je konkretna interakcija između studentskok i profesorskog tijela gdje svi imaju prilike govoriti o njima zanimljivim temama bez tog nekog ex-katedra opterećenja, pojašnjava Lukić.
A program je ove godine zaista šarolik. Uz jučerašnja predavanja danas je na rasporedu i radionica zombie makeup koju će voditi studentica Adela Pavelić, a na istu temu, make upa u dizajnu likova, održat će i predavanje. Nakon nje o utopiji u filmu Thx i romanu Mi govortit će Jelena Čale, te Martina Tabulov Truta o ulozi žena u svijetu superheroja. Posljednjeg dana na programu su predavanja i prezentacije Andree Pisac Freškura, Dunje Opatić i Tomislava Pletenca te after parti u Illy baru. Sva predavanja, izuzev radionice (17.30 sati), počinju u 18 sati na Sveučilištu u Zadru u dvorani 131.
SF week i ove godine kao studentski projekt financiraju Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i Odjel za anglistiku s oko pet-šest tisuća kuna, utrošenih među ostalim i na gostovanja, ali i promotivne majice koje će biti dijeljene tijekom manifestacije. Da se ne radi o bačenom novcu govori i izuzetno velik interes javnosti, a što to javnost privlači superherojima i SF-u pa takvi filmovi ruše rekorde zarade u kinima u posljednjih nekoliko godina teško je odgovoriti.
– Bez pretjeranog ulaženja u velike kulturološko-sociološke analize, ono što bi se banalno moglo reći je da ljudi teže nekakvom eskapizmu i pronalaženju ugodnije realnosti, zaključuje Lukić zadovoljan odličnim odazivom na manifestaciju, ne samo ove, već i posljednjih nekoliko godina.