Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spasili živote iz mora, vatre, planine…

04.12.2013. 23:00
Spasili živote iz mora, vatre, planine…


Darko Nekić, Marko Rukavina, Ivo Tomaš, Dražen Kordej, Branko Barlović i Tomislav Breko, ovogodišnji su dobitnici nagrade za naročiti pothvat koju dodijeljuje Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Priznanje je to, kako je rekao prvi čovjek DUZS Jadran Perinić koje se dodjeljuje pojedincima koji u jednom trenutku postaju heroji iako za to nisu posebno obučeni, ali koji nesebično izlažu opasnosti svoje živote da bi spasili druge. Za dodijelu ovogodišnje nagrade, DUZS je odabrao Hrvatsko narodno kazalište u Zadru u kojem se okupio veliki broj dužnosnika DUZS-a i sudionika sustava zaštite i spašavanja iz cijele Hrvatske.
Tako je bilo 22. svibnja ove godine na Senjskoj rivi kad je u more upala Marija Biondić (54). U tom trenutku iza nje je senjski rotor prolazio poznati senjski glazbenik Marko Rukavina. Vidjevši kako tone Fiat Uno i čuvši zapomaganje žene skočio je u more, ali nije mogao otvoriti vrata. Kad je voda već počela prodirati, Rukavina je i nogama i rukama pokušao otvoriti vrata automobila jer se Marija Biondić već počela gušiti. Ipak uspio je zaroniti i povući vozačicu, osjetivši u tom trenutku da mu netko pomaže. Bio je to senjski gradonačelnik koji cijelu dramu promatrao iz svog ureda, te je odmah skočio u pomoć i u konačnici,  zajedno s Rukavinom i ljudima koji su već čekali na rivi, izvući nesretnu ženu iz pogibelji.
Vatrogasac iz Baške Vode Ivo Tomaš vozio se 1. listopada prijevojem Dubci ponad Brela kad se u provaliju duboku 60 metara sunovratio Ibrahim Hasani. Isprva, Tomaš je mislio da se radi o šumskom požaru pa se zaustavio da vidi odakle suklja crni dim, nazvavši pri tom centar 112. Vidjevši da se zapalilo vozilo, Tomaš je izvukao Hasanija nekoliko metara od zapaljenog automobila, a ubrzo su na lice mjesta došlo 30- tak njegovi kolege iz Makarske, Brela Omiša i Baške Vode koji su ugasili zapaljeni automobil, a sama akcija izvlačenja unesrećenog trajala je 15 minuta.
 
Nagradu su primili i zagorski trekeri Dražen Kordej, Branko Barlović i Tomislav Breko koji su 9. veljače sudjelovali u utrci „Zagorje Trek” Kumrovec – Desnić. Kliski kolnik bio je uzrokom što se u obližnji potok Velika Horvatska prevrnula automobilom jedna žena. Kako je bila vezana zagorski trekeri su malim nožićem presjekli pojas i uspjeli izvući ženu iz automobila koji je bio do pola u vodi. Time su joj, kaže se u obrazloženju, nesumnjivo spasili život. Zanimljivo je da je nakon zbrinjavanja nesretne žene, zagorski trojac nastavio i završio s utrkom.
Svima njima jučer su se zahvalili i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić koji su uz Perinića i uručili nagrade ovogodišnjim laureatima. U ime nagrađenih zahvalio se senjski gradonačelnik Darko Nekić. Nakon što se zahvalio onima koji su ih nominirali za ovu prestižnu nagradu, senjski gradonačelnik je zaključio da su djela svih nagrađenih dokaz da sustav zaštite i spašavanja ne počiva samo na institucijama.
U prigodnom programu sudjelovale su članice klape Bersice te Joško Banov i Zorica Kondža.