Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svakodnevna briga uz zaštitu prava

04.12.2013. 23:00
Svakodnevna briga uz zaštitu prava


Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh iz Biogradu na Moru na prijemu koji je upriličio gradonačelnik Ivan Knez obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Na tradicionalnom druženju nazočili su djeca u pratnji nekoliko roditelja te aktivista i volontera, koji su stalno ili povremeno aktivni u radu Udruge Osmijeh.
– Grad će uvijek financijiski pomagati rad Udruge Osmijeh, kazao je u uvodnom slovu Knez.
Pritom je naglasio kako će u sklopu budućeg Doma za umirovljenike, koji će se graditi u blizini Specijalne ortopedske bolnice, osigurati prostorije primjerene 21. stoljeću.
Prepreka – golema papirologija
– Nezadovoljstvo roditelja djece koja su invalidi nastaje kada se susretnu s golemom papirologijom koju moraju riješiti kako bi ostvarili prava za svoju djecu. Izgleda da će trebati još vremena da se cijela zajednica senzibilizira za probleme invalida te da im pokuša u što više situacija na što više mjesta “srušiti barijere”, poručio je biogradski gradonačelnik.
Izrazio je i zadovoljstvo što se Udruga Osmijeh aktivno zalaže za prava osoba s invaliditetom na biogradskom području.
– Lijepo je da imate svoj dan s kojim skrećete pozornost javnosti na vaše svakodnevne probleme. Daj Bože da položaj invalidnih osoba što prije bude u svemu izjednačen s položajem svih ostalih osoba, poželio je Knez.
Zahvaljujući razumijevanju i pomoći, udruga ima dobre rezultate, međutim, žele biti još bolji, stoga se na tom planu i nadalje maksimalno radi.
– U Udruzi je trenutačno 27 članova, od čega 24 djece i mladih, kojima je nužna posebna skrb, kazala je Radmila Eškinja, predsjednica Udruge Osmijeh.
Pritom je posjetila kako je Udruga Osmijeh osnovana 2009. godine, kako bi se brže i jednostavnije ostvarivala njihova zajamčena prva za koja se valja izboriti, ali i poboljšala kvaliteta života takve djece i njihovih obitelji.
– Udruga je sve angažiranija, a to najbolje potvrđuje i činjenica što su uz Grad Biograd na Moru u rad uključeni i roditelji i djeca iz susjednih općina Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Polače i Tkona, naglasila je Eškinja.
U Hrvatskoj živi oko 520.000 osoba s invaliditetom te one čine oko 12,1 posto ukupnog stanovništva. Na području Zadarske županije trenutno ima oko 16 tisuća osoba s nekim oblikom invaliditeta. Njihove poteškoće ne utječu samo na njihovu kvalitetu života, već i na članove njihovih obitelji. Cijeli pokret osoba s invaliditetom zasnovan je pod motom “O nama uvijek s nama”!
– Invalidi jednostavno žele biti aktivan dio društva, da se uključe u život zajednice, poručila je Radmila Eškinja.
Terapijsko jahanje
Udruga kontinuirano radi na ostvarivanju nekoliko aktivnosti i projekata. Primjerice dugoročna organizacija terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama koja je započela prije tri godine nastavlja se i nadalje i to poglavito zahvaljujući financiranju Grada Biograda.
– Tu aktivnost trenutno pomaže i OTP banka u sklopu projekta “Zeleno svijetlo za…” kao i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, naglasili su stručni suradnici Mario Deur i Darko Mikas.
Svako dijete po dva puta tjedno u trajanju od 20 minuta pohađa rehabilitacijski program koji je profesionalno osmišljen u Udruzi za terapijsko jahanje Equus Curatio (konj ozdravlja) na njihovim konjima uz obalu Vranskog jezera, na lokaciji Brdine u Općini Pakoštane.
– Konji su na ranču ujahani, uvježbani za trening, dakle, razne vještine, slušaju sve zapovijedi, pod apsolutnom su kontrolom i kao takvi iznimno dobri za djecu i terapije jahanjem, objašnjava Deur.
Na snazi je i Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija poziva i na “promjenu stajališta”.
– Osobe s invaliditetom iz osobnog životnog iskustva znaju kako se krše njihova prava i kako ih se može zaštititi, rečeno je na prijemu ističući da od društva i pojedinaca ne traže sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava.
Probiti barijere
Svake godine Međunarodni dan osoba invaliditetom obilježava se pod drugom temom, a ove godine tema je “Probiti barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve”.
– Invalidi traže pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje, poruke su sa druženja u Gradskoj vijećnici.