Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako slikom i »pokretnom slikom« doći do više turista

07.12.2019. 17:00


Ako slika govori više od stotinu riječi, a tako kažu, koliko onda tek govori film?
Nećemo krenuti u povijest sa nikad zaboravljenim Winnetouom, koji nam i nakon prelaska pola stoljeća dovodi goste, ili recentnom slavom »Igara prijestolja« od kojih poglavito Dubrovnik već »boli glava« od gostijui. Niti ponavljati priče o reality snimanjima kod nas, a najslavnija je ona o korejskom najjačem takvom programu koji nam već preko 10 godina dovodi Korejce, i to cjelogodišnje. Spomenuti nam je neke recentne filmsko – slikovne događaje.


McMafia i mi
Nije riječ o našoj mafiji, koja nam sigurno ne bi dovukla goste, već nam tjera djecu van zemlje, već seriji BBC-a »McMafia«, snimanoj (i) u Hrvatskoj, a koja je dobila nagradu Emmy.
Naime, britanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu Emmy nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.
Koproducent Igor A. Nola kaže kako su izuzetno ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja, što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana, te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te tisuću statista.
»Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija«, ustvrdio je.
International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost i u ovom sektoru je u rangu Oscara. McMafia prikazuje međunarodni svijet organiziranog kriminala. Režiser je James Watkins, a u glavnoj ulozi je James Norton, poznat po serijama »Dolina sreće«, »Grantchester« te »Rat i mir«.
Prva sezona snimana je u Hrvatskoj u dva navrata – u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu.


Iz filmskog ureda Zadar
Među novije objave iz Filmskog ureda Zadar, misli globalno djeluj lokalno, spomenuti je neka snimanja.
Mjesečev krajolik Paga za mnoge u auto i sl. industrijama je već postao neodoljiv. Najnovija objava kaže: Reklama za BMW motore ponovno slavi Pag. Reklama je većim dijelom snimljena na Pagu krajem srpnja 2019. godine uz podršku Filmskog ureda Zadar.
Potsjećamo – snimanje realityja Mesternes Mester norveške produkcijske kuće Rubicon tijekom rujna 2019. godine odrađeno je na širem području Zadra. Atraktivni kadrovi koji su poslužili kao kulisa za natjecanja norveških sportskih zvijezda na tv ekranima će biti prikazani u siječnju 2020. godine. Show u proteklih deset sezona gledaju cijele obitelj. U dovođenju i realizaciji showa Mesternes Mester pomogla je HTZ, voditelj Ureda u Stockholmu Vedran Sušić, podršku snimanju pružio je Filmski ured Zadar, te TZ Zadarske županije, TZ Grada Zadra i TZ Nina, a ekipe su za višetjednog snimanja boravile u Iliriji u Biogradu obilazeći prostor – Kamenjak, rijeka Zrmanja, plaža Crvena luka, Nin, središte Zadra,..




Obrovački povratak u socijalizam
Obrovac je »glumio«, rusko mjesto u kojem se vode žestoki okršaji između ruske vojske i Section 20, specijalne postrojbe britanske tajne službe MI6. Američko-britanska ratna serija prepuna akcijskih scena, navodno najambicioznijih u sličnim televizijskim projektima, »Strike Back«, odnosno njena finalna, osma sezona, u cijelosti – svih 10 epizoda – snimala je kod nas od 13.svibnja do 1.11. Serija »Strike Back« nastala je prema bestseleru Chrisa Ryana i prati eksplozivne dogodovštine Odjela 20, elitnog, multinacionalnog, tajnog specijalnog tima, dok se širom svijeta bori protiv goleme mreže međusobno povezanih kriminalnih i terorističkih organizacija. Svaku epizodu gleda oko 1 milijun ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.


Izložba fotografija Hrvatske u galeriji Kunsthalle u Münchenu
Hrvatska turistička zajednica, u prostoru galerije Kunsthalle u središtu Münchena, svečano je, pred brojnim uglednim gostima te novinarima iz 20 medijskih kuća, otvorila veliku izložbu fotografija pod nazivom »Hrvatska puna svjetla i boja«.
Ljepote Hrvatske predstavljene su kroz fotografije hrvatskih renomiranih fotografa koje prikazuju hrvatsku kulturnu baštinu i prirodne ljepote, a posjetitelji će ih moći vidjeti sve do 23. veljače 2020. godine.
Izložene fotografije potpisuju renomirani hrvatski fotografi poput Ive Pervana, Davora Rostuhara, Zorana Jelače, Ive Biočine, Aleksandra Gospića i drugih.
Cijela priča dobiva još veći značaj kad znamo da je Njemačka najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam s kojeg u ovoj godini ostvarujemo rast od 4 posto. Najveći turistički promet ostvarujemo upravo iz južnih pokrajina odnosno Bavarske s centrom u Munchenu. Izložba fotografija je dio vreve božićnog sajma u Münchenu, kojeg će ove godine posjetiti preko 3 milijuna gostiju iz cijeloga svijeta.
Galerija Kunsthalle nalazi se na frekventnoj Theatiner ulici koja povezuje dva najvažnija minhenska trga Marien i Odeonplatz te broji više od 300 tisuća posjetitelja godišnje.