Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedni otpuštaju radnike, drugi zapošljavaju

Autor:

05.01.2009. 23:00
Jedni otpuštaju radnike, drugi zapošljavaju


Do pada broja zaposlenih dolazi i u trgovini, a konkretan slučaj za to je Getro. U zadarskom Getrou kažu kako nije došlo do otpuštanja radnika već da u ovoj godini s dijelom radnika nije produžen ugovor na određeno vrijeme, a koliki je taj broj nitko ne želi reći.


Radnici zaposleni  na određeno vrijeme s kojima  njihovi poslodavci 1. siječnja  nisu produžili ugovore prvi su  koji u kriznoj 2009. godini osjećaju posljedice svjetske ekonomske krize. Iako za sada  nema masovnih otkaza ni  njihovih najava, sve je više  primjera u kojima menadžment tvrtki nastoji smanjiti  ukupne troškove rješavanjem  dijela radne snage i tako održati tvrtke uslijed pada proizvodnje i potražnje. U tom zahvatu su im “najzgodniji” radnici zaposleni na određeno  vrijeme, jer ne povlače za sobom druge troškove poput otpremnina.
Prve najave o neproduživanju ugovora s radnicima zaposlenima na određeno vrijeme stigle su lani u studenome iz benkovačkog TCG-a  Metalni lijev. Tamošnji direktor Srećko Uzelac kazao je  kako će u 2009. godini broj  zaposlenih s 350 pasti na 300.  TCG Metalni lijev isključivo je  orijentiran na zapadno europsko tržište, tvrtka koja je gotovo stopostotni izvoznik. Pad  potražnje za njihovim proizvodima bio je za očekivati kako su dolazile najave iz EU i  svijeta o padu proizvodnje u  automobilskoj industriji. Paradoksalno, ali tvrtka koja je  bila uzorni gospodarstvenik i  poslovala s najvećima bila je  prva na udaru.
Zatim su crne vijesti o otpuštanju osjetnog broja radnika stigle iz SAS Strojogradnje. Ipak u SAS-u neće biti  nasilnih otkaza, kako obećava  tamošnji direktor Kristijan  Magaš, već će se dio zaposlenih pokušati poslati u (prijevremenu) mirovinu.
Do pada broja zaposlenih  dolazi i u trgovini, a konkretan  slučaj za to je Getro. U zadarskom Getrou kažu kako nije došlo do otpuštanja radnika,  već da u ovoj godini s dijelom  radnika nije produžen ugovor  na određeno vrijeme, a koliki  je taj broj nitko ne želi reći.  Inače smanjivanje broja radnika u ovom trgovačkom lancu  ne povezuju s krizom, već tvrde kako se radi o novoj sistematizaciji rada zbog čega su  neka radna mjesta ukinuta.
Ipak nije sve tako crno. Ima  tvrtki koje najavljuju otvaranje  novih radnih mjesta. Jedna od  njih je Eko Velebit čiji se pogon za recikliranje nalazi u  općini Gračac. Direktor Eko  Velebita Igor Vidov kaže kako  će do prve polovine ove godine  zaposliti šezdeset planiranih  radnika. I u Stankovcima se  očekuje veliki bum što se tiče  zapošljavanja radnika. Lokalna vlast, pozivajući se na razgovore s investitorima, najavljuje kako će u poslovnoj zoni  Novi Stankovci u ovoj godini  biti otvoreno 350 radnih mjesta.
 


Otkazi i u građevini!?




Pad potražnje za stanovima dovest će do otpuštanja  radnika i u građevinskom sektoru, a koja će se prema nekim  prognozama dogoditi najkasnije u drugoj polovini godine.  Ova crna prognoza temelji se na činjenici da građevinari  privode kraju postojeće poslove, a najave o novima ne  dolaze.
Manji broj novih stanova osjetit će i lokalna samouprava jer  će to direktno značiti i manje uplate od komunalnog doprinosa u proračun.