Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svjetlo Betlehema zasjalo je novim sjajem

Autor: Marija Ćurko

05.01.2010. 23:00
Svjetlo Betlehema zasjalo je novim sjajem

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Svjetlo koje je zasjalo u Betlehemu prije 2010 godina uvijek iznova dolazi ususret čovjeku. Svjetlo koje se rođenjem Kristovim u Betlehemu pojavilo zasjalo je novim sjajem, istaknuo je nadbiskup koji je jučer podijelio i službu akolita bogoslovima Zadarske nadbiskupije, Tomislavu Planiniću iz Kali i Rolandu Jeliću iz Benkovca
Misno slavlje na svetkovinu Bogojavljenja, Sveta tri kralja u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa te podijelio službu akolita bogoslovima Zadarske nadbiskupije, Tomislavu Planiniću iz Kali i Rolandu Jeliću iz Benkovca.
Mons. Prenđa je u uvodnim mislima uputio na potrebu otkrivanja Zvijezde koja vodi Bogu i traženja Njega u svome životu, na što je pozvan svatko osobno.
– Svjetlo koje je zasjalo u Betlehemu prije 2010 godina uvijek iznova dolazi ususret čovjeku. Svjetlo koje se rođenjem Kristovim u Betlehemu pojavilo zasjalo je novim sjajem. Odlomak iz knjige proroka Izaije sjajno iznosi veliku nadu Izraela, ali i proročanstvo o Svjetlu koje će zasjati i obasjati tamu. Proročanstvo je usmjereno prema Mesiji, Spasitelju koji će se roditi iz jednog naroda i doći u njega. Evanđelje nam govori o drugoj slici Božića. U betlehemskoj štali, ubogoj, u tako oskudnom ambijentu rodio se onaj koji drži kozmos, svemir, koji je sve stvorio, ali u liku malog Djeteta postao je blizak nama, skroman, Bog koji je objavio svoje svjetlo i zasjao čovječanstvu. Sada dolaze kraljevi, ne više samo pastiri i anđeli, kazao je nadbiskup zadarski. Zatim je istaknuo poruku svetkovine Bogojavljenja, koja se očituje u tome da je Bog došao ne samo jednom narodu, nego i čitavom svijetu.
– Kraljevi, mudraci s Istoka, predstavljaju cijelo čovječanstvo. Bog je došao da u svijet unese novu poruku, ali i da ga zahvati otkupiteljski, jer Krist je postao Otkupitelj svih ljudi. To otajstvo govori nam o Bogu koji dolazi ususret čovjeku, ali i o čovjeku koji traži Boga. Te dvije stvarnosti kroz svu ljudsku povijest su se susretale, prije Kristova dolaska i kroz proroke. Bog je u Kristovom dolasku otkrio svoje lice nevidljivo i postao vidljiv čovjeku, naveo je mons. Prenđa dodajući kako se neprestano odvija traženje Boga kako bi on djelovao u ljudskim srcima.
Nadbiskup se na kraju propovijedi obratio bogoslovima i svim mladim ljudima koji u svome srcu nose Božji poziv kako bi imali hrabrosti reći “evo me”, kako bi Krista ponijeli ususret drugima te bili njegovi navjestitelji i svjedoci.
– Svojim odgojem i studijem ova dvojica mladića pripremali su se za službu akolita. To je služba za oltar i kod oltara, koja pomaže đakonu i svećenicima da mogu dostojno slaviti euharistijsko otajstvo. Oni će se brinuti za otajstvo euharistije, pojasnio je službu akolita nadbiskup Prenđa. Tijekom obreda podijelio je bogoslovima znakove kruha i vina, darove preko kojih Bog dolazi k nama.
– Najvažnije je sad da molimo, da u svoje molitve stavimo ove bogoslove i predamo ih Bogu kako bi bili ustrajni i vrijedni te kako bi razumjeli što je to Gospodin s njima učinio, što im je povjerio. To je put odaziva onome na što ih Bog poziva uz svjedočenje Boga ljudima. To su pozvani činiti ozbiljno, puni zauzetosti, ljubavi i revnosti, ne činovnički, već punim predanjem i životom da mogu uistinu otvarati ljudima putove prema Bogu, još više nositi ga ususret povjerenom narodu. To je njihova zadaća i svih onih koji se spremaju za svećeništvo, zaključio je mons. Prenđa rekavši kako su svećenici pokazatelji čovjekovog puta prema Bogu te pružaju svjedočanstvo iskrene i autentične vjere koja ga svjedoči, ali i one vjere koja se brine za ljude.