Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ako hoće uključiti medicinske aparate, prvo moraju isključiti sve ostale, pa i grijanje!

Autor: Ante Vidović

05.01.2013. 23:00
Ako hoće uključiti medicinske aparate, prvo moraju isključiti sve ostale, pa i grijanje!

Foto: Adam VIDAS



To se dogodilo na probi, a tko zna kakve bi to posljedice imalo za nečiji život da je neki teški bolesnik zatrebao žurnu pomoć doktora u prostorijama hitne pomoći u Kalima


U ovoj godini otvorenoj ispostavi hitne pomoći u Kalima u sobi za reanimaciju defibrilator ne mogu uključiti zbog slabe snage struje. Prilikom testiranja aparature, koja se koristi za oživljavanje pacijenata, članovi tima su se neugodno iznenadili kada su otkrili da moraju isključiti grijalice i druge električne uređaje kako bi medicinska oprema normalno radila. To se dogodilo na probi, a tko zna kakve bi to posljedice imalo za nečiji život da je neki teški bolesnik zatrebao žurnu pomoć doktora u prostorijama hitne pomoći.
Problem je u tome što je zgrada priključena na struju snage 11 kilowatta koja se dijeli na tri faze. U Zavodu za hitnu pomoć zajedno s Općinom Kali u potrazi su za rješenjem problema, koje bi trebalo funkcionirati tijekom zimskih mjeseci.
– Zajedno s načelnikom Općine Kali Tonijem Vidovom pokušat ćemo dokupiti dva kilowatta struje od gospodarskih subjekata koji tijekom zimskih mjeseci rade manjim kapacitetom, a nadamo se da će do ljeta biti pronađeno kvalitetno rješenje problema, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije Davorka Krnčević.
Trajno rješenje čeka se iz HEP-a. Dok u HEP-u ne pristupe cijelom problemu ozbiljno nova zgrada, gdje je smještena hitna pomoć, nikad neće ispuniti svoju funkciju. U njoj bi se po planu još trebale nalaziti ambulatna opće medicine i stomatološka ordinacija. Trenutačno je to nemoguće pa zgrada vrijedna više od dva milijuna kuna, od kojih je milijun uložila Općina Kali, stoji neiskorištena.
– Sramotno je da doktori moraju isključiti grijalice da bi uključili opremu za spašavanje života, komentira cijeli slučaj načelnik Vidov.
Ovo je najnoviji slučaj u priči o nikakvoj kaljskoj struju. U Općini Kali kažu kako već godinama u HEP-u traže rješenje problema koji koči razvoj mjesta.
– Birokracija nas uništava. Već četiri godine pokušavamo riješiti ovaj problem, ali u HEP-u se ne obaziru na nas. Davali smo im i općinsko zemljišta da na njemu izgrade novu trafostanicu. Koči se razvoj mjesta. Tvrdim da bi se u Kalima otvorilo 200 novih radnih mjesta kada bi se riješila struja, kaže Vidov.