Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ugostiteljima sve isto, gostima zanimljivo

Autor: Valentina Mlađen

05.01.2013. 23:00
Ugostiteljima sve isto, gostima zanimljivo

Foto: Vedran SITNICA



Isto je kao i prije, otkucaš račun i staviš ga na stol zajedno s narudžbom. I do sada je postojao propis da se mora izdavati račun. U svakom slučaju korektno je da se prati odnos prema potrošaču te da on dobije svoj račun, kaže Dario Longin, vlasnik Cafe galerije “Đina” u Varoši


S ulaskom u novu godinu od 1. siječnja na snagu je stupilo i nekoliko novih zakona, a među njima i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Jedini opipljivi dokaz novog zakona su dvije poduže šifre na računu, jedna je porezni identifikator računa (JIR), a druga jedinstvena šifra konobara. Nakon neradnog prvog dana nove godine, koji su rijetki ugostitelji proveli radno, obišli smo jučer zadarske ugostitelje koji su uglavnom bezbolno prešli na novi postupak rada. Računi su, kako nam kažu, prolazili bez zastoja, a na postupak su se brzo priviknuli.
Ima li vaš račun JIR?
– Isto je kao i prije, otkucaš račun i staviš ga na stol zajedno s narudžbom. I do sada je postojao propis da se mora izdavati račun. U svakom slučaju korektno je da se prati odnos prema potrošaču te da on dobije svoj račun, kaže Dario Longin, vlasnik Cafe-galerije “Đina” u Varoši. On jučer ujutro nije imao problema niti zastoja u prolazu računa, a kako ih je i do sada uredno izdavao naizgled se ništa nije promijenilo.
Ipak, razlika postoji. Naime, svaki račun naplaćen gotovinom internetskom vezom šalje se u sustav Porezne uprave nakon čega se iz centralnog sustava Porezne uprave dobiva račun s tzv. identifikatorom računa, JIR-om (jedinstveni identifikator). Kad račun ima taj JIR na sebi znači da je prošao sustav Porezne uprave, da je fiskaliziran, a tako se direktno i prati stanje svakog pojedinog ugostitelja. Oni koji su poput Longina uredno izdavali i naplaćivali preko računa neće osjetiti nikakvu razliku, no u problemima bi se svakako mogli naći ugostitelji koji su bili skloni neizdavanju računa ili “friziranju” računa jer bi njihova razlika u dosad prijavljenom utršku i novim računima mogla upadati u oči poreznih inspektora.
No nisu svi ugostitelji sigurni kako će se na ovaj način nešto promijeniti, neki su kivni na sustav koji je, kažu, i do sada mogao otkriti muljatore da je htio.
– Ništa se novo neće vidjeti, i prije su oni znali da je nelogično da netko prijavljuje 100 kuna dnevnog utrška, a plaća radnika i ostale troškove, samo što ih do sada ili nije bilo briga ili nisu željeli uvoditi reda, a sada će zeznuti nas male koji pošteno radimo, ljuti se vlasnik fast-fooda “Mea Culpa” koji nije želio davati ime za medije. Novu kasu platio je sa svim ostalim troškovima oko 2.000 kuna, a tijekom dana ju je trebao postaviti i početi raditi na njoj, kada će vidjeti i kako sustav funkcionira.
Gostima računi zanimljivi
Većina ugostitelja vrlo se brzo priviknula na nove račune. Kad smo svratili do Nene Kožula, vlasnika kafića “Doma” našli smo ga u razgovoru s gostima, a on se i našalio na račun fiskalnih kasa i Dalmatinaca.
– Nama sve novo izaziva otpore, ali Dalmatinci se vrlo brzo na sve naviknu pa će i na fiskalne kase, smije se Kožul kojemu je kao ugostitelju ipak najvažnije da za sada sve normalno funkcionira te da gosti ne čekaju račune, a čak im je i zanimljvo tražiti što je to sada drugačije.
Znatiželjni su jutros bili i gosti u “Danici” na Kalelargi koji su temeljito proučavali nove račune.
– Prvi su nam i jutros bili stalni gosti, oni su tražili, gledali pojedinosti i uspoređivali račune. Što se nas tiče na kasi smo počeli raditi s početkom nove godine, prvi dan smo se malo prilagođavali, a već danas sve je normalno kao da se ništa novo nije ni dogodilo, kažu konobari.
Glavni razlog uvođenja ovog Zakona jest smanjivanje vrlo visoke stope porezne utaje u Hrvatskoj, a istraživanja provedena na razini Porezne uprave pokazala su da je svega 15 posto gotovinski naplaćenog poreza prikazano kroz porezne knjige. Ovaj bi zakon trebao ukloniti nelojalnu konkurenciju, suzbiti sivu ekonomiju i donijeti više novca u proračun. Kako funkcionira u stvarnosti znat će se zapravo tek nakon nekoliko mjeseci kada svi ugostitelji uđu u sustav te kada inspekcije više ne budu educirale, nego kažnjavale ugostitelje koji pokušaju izbjeći fiskalizaciju.


Inspekcije na teren izlaze ovih dana




Sanja Goja, voditeljica Odjela za nadzor Porezne uprave Zadar potvrdila nam je kako centralni sustav za sada nema problema s radom te računi prolaze bez problema. Inspekcije još nisu krenule u nadzor, ali i inspektori će na teren krenuti ovih dana.
– Inspekcija je u pripremi i krenut će ovih dana. Odaziv obveznika je izvrstan, ljudi nas zovu cijelo jutro s dodatnim pitanjima i sve je u tijeku rješavanja. Svjesni smo da je ovo faza prilagođavanja tako da za sada, što se siječnja tiče, neće biti kažnjavanja, rekla je Goja naglasivši kako će inspekcije koje izađu na teren ugostiteljima za sada više pomagati u edukativnom smislu.