Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Luka Modrić prvi Hrvat u UEFA-inoj momčadi godine

05.01.2017. 23:00
Luka Modrić prvi Hrvat u UEFA-inoj momčadi godine


Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić dobio je još jedno priznanje za svoje sjajne predstave. Uvršten je u najbolju momčad 2016. godine u izboru Europske nogometne federacije (UEFA).
Bio je to 16. Uefin izbor za najboljeg nogometaša, a Modrić je postao prvi hrvatski nogometaš koji je uvršten u momčad godine krovne nogometne organizacije Starog kontinenta. UEFA je na svojoj internetskoj stranici ponudila 40 kandidata, a navijači su odabrali 11 najboljih. Ukupno je prikupljeno 7,1 milijuna glasova, a zanimljivo veznjak Real Madrida i Vatrenih osvojio je ukupno četvrtu poziciju s 381 tisućom i 234 glasa. Ispred njega bili su samo njegovi suigrači iz Kraljevskog kluba Sergio Ramos (488 908) i Cristiano Ronaldo (450 220) i Barcelonin majstor Lionel Messi (418 449). 
Četvrti put momčad godine predvodi vratar Juventusa i talijanske reprezentacije Gianluigi Buffon koji je s 38 godina postao najstariji igrač koji je uvršten u idealnih 11. U posljednjoj liniji su branič Juventusa Leonardo Bonucci, Španjolci Gerard Pique (Barcelona) i Sergio Ramos (Real Madrid), te Nijemac Jerome Boateng (Bayern). Ramos je šesti put uvršten u momčad godine što je od braniča uspjelo jedino Carlesu Puyolu. Pique je peti puta u momčadi godine, a Boateng i Bonucci prvi put.
Veznu liniju predvodi Luka Modrić koji je prvi put ušao u momčad nakon tri neuspjela pokušaja (2008., 2011., 2014.). Uz njega je i suigrač iz Reala Nijemac Toni Kroos, te Barcelonin fantazist Andres Iniesta. Za Iniestu je to šesti plasman u momčad godine, a Kroosu drugi. 
Najviše glasova među napadačima dobili su Ronaldo, Messi i topnik Atletico Madrida Antoine Griezmann. Ronaldu je to čak 11. izbor u momčad godine, Messiju osmi, a Griezmannu prvi.
Najviše glasača je bilo iz Europe (48 posto), a nakon tog iz Azije (25 posto) i Južne Amerike (devet posto). Ukupno gledano najviše glasova su dobili igrači Real Madrida (24 posto) i Barcelone (16 posto).
Momčad godine: Gianluigi Buffon (Juventus/Ita) – Leonardo Bonucci (Juventus/Ita), Gerard Pique (Barcelona/Špa), Sergio Ramos (Real Madrid/Špa), Jerome Boateng (Bayern/Njem) – Andres Iniesta (Barcelona/Špa), Toni Kroos (Real Madrid/Njem), Luka Modrić (Real Madrid/HRV) – Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Por), Antoine Griezmann (Atletico Madrid/Fra), Lionel Messi (Barcelona/Arg).