Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zašto je samo jedna kućica na Adventu potrošila osam tisuća rukavica?

05.01.2017. 23:00
Zašto je samo jedna kućica na Adventu potrošila osam tisuća rukavica?


Jučer je završio još jedan, drugi po redu Advent u Zadru. Koliko je bio uspješan – o tome će se zasigurno ovih dana još razgovarati, komentirati i polemizirati kada se prvi dojmovi slegnu, a ono što je također, vrlo važno svoju će ocjenu dati i svi trgovci i ugostitelji vlasnici i zakupci adventskih kućica. Kako nam je otkrio direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados, upravo ovih dana svim prodavačima u kućicama dali da ispune svojevrsne upitnike u kojima će moći napisati svoje dojmove, mišljenje, dati možda neke prijedloge za buduće advente ili pak, uputiti kritike…
A, kritike će se ovoga puta nedvojbeno odnositi na lošu ili bolje rečeno nikakvu infrastrukturu jer zvuči nevjerojatno, ali niti jedna adventska kućica nije imala vode od početka, pa do zadnjeg dana trajanja ovogodišnjeg zadarskog adventskog sajma.
– To s vodom je bilo prestrašno. Nalazili smo se na Trgu pet bunara, a nismo imali vode – rekla je pomalo cinično vlasnica jedne od adventskih kućica Ivanka Jukić. Svi su se snalazili kako su znali i umjeli, nastavila je dodajući kako je, što je najgore od svega, u blizini i javni toalet, čiji im radnici nisu dozvolili niti da tamo pune svoje kante za vodu da bi im olakšali. Jedino su im bile osigurane kante za odlaganje organskog otpada.
– Uglavnom smo punili velike kante i vodu nosili od kuće. To doista nije bilo u redu jer je trebalo osigurati minimalne higijenske uvjete. Mislim da su organizatori u tom dijelu zakazali, mada kada smo potpisivali ugovore s Gradom prije početka Adventa, rečeno nam je za problem vode i rečeno nam je da ćemo se morati snalaziti. Ali, mislim da bi se to već za sljedeći adventski sajam moralo riješiti – zaključila je Ivanka Jukić.
Njezine kolegice Nada Fenrih i Lucija Begonja također, su posebno istaknule problem vode, ali su i dodale kako su one imale sreću za razliku od ostalih jer su preko privatnih kanala samo njihove dvije kućice imale svoje malo skladište vode, u Providurovoj palači.
– No, unatoč tome nosili smo vodu od kuće i posuđe bi navečer nosili kući oprati, a ja sam često vodu grijala u mikrovalnoj pećnici, “snađi se druže” – rekla je Lucija, dok je Nada dodala kako su u njezinoj kućici potrošili osam tisuća rukavica, a što se tiče salveta – ne zna broja. U svakom slučaju, njihova ocjena ovogodišnjeg Adventa u Zadru možda bi se mogla svesti pod – dobar.
Prvi čovjek Turističke zajednice Grada Ante Rados odmah je priznao kako zna i svjestan je nedostataka i problema, osobito kada je o vodi – riječ.
– Najprije želim naglasiti da smo mi u TZ-u, kao suorganizatori ove manifestacije bili u prvom redu zaduženi za zabavni, programski dio Adventa. Svima smo dakle, nekoliko dana prije završetka manifestacije, uputili i upitnik upravo kako bismo imali povratne informacije. Advent nije lako organizirati zbog mnogih stvari, a jedna od njih je primjerice, i sama lokacija između stambenih i sakralnih objekata – pojasnio je Rados.