Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svakome domaćinstvu stiže paket s 12 vreća

Autor: Elza Radulić-Toman

05.02.2009. 23:00
Svakome domaćinstvu stiže paket s 12 vreća


Zadrani će odsad trebati odvajati i plastičnu ambalažu, tako da će u konkretne vrećice, koje im se upravo dostavljaju, odlagati niz vrsta ambalaže. Svako će domaćinstvo dobiti jedan paket, koji sadržava 12 vrećica, što je dostatno za šest mjeseci, kako nam je pojasnio direktor Čistoće d.o.o. Tomislav Ćurko


Radnici zadarske Čistoće jučer su po gradu započeli s podjelom vreća za odlaganje tzv. primarnih i sekundarnih ambalaža od polimernih materijala, onih koje nisu obuhvaćene sustavom povratne naknade.
Podjela do travnja
 Vrećice se dijele po kućama i stanovima i svako domaćinstvo će ih dobiti idućih dana, a najkasnije do travnja. O čemu se radi mnogi Zadrani već znaju, jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već ranije najavio da će baš u suradnji sa zadarskom Čistoćom pokrenuti pilot-projekt za prikupljanje ambalaže iz domaćinstava, one koja nije obuhvaćena povratom. Direktor Fonda Vinko Mladineo je neki dan o tome govorio i u Benkovcu, kada je, među ostalim, kazao da upravo kreće u rad i novosagrađeni pogon u Gračacu, u kojemu će se obrađivati ta prikupljena ambalaža.
Ukratko rečeno, Zadrani će odsad trebati odvajati i plastičnu ambalažu, tako da će u konkretne vrećice, koje im se upravo dostavljaju, odlagati niz vrsta ambalaže od folija, filmova, plastičnih vrećica, mjehuraste (blister) ambalaže, potom boce od ulja, od sredstava za čišćenje i pranje, od kozmetike, od lijekova, osim od citostatika, zatim i ambalažu od prehrambenih proizvoda. Nadalje, u takve vrećice će stavljati i čašice od jogurta i slično, pjenastu ambalažu poput podložaka prehrambenih proizvoda (oni ispod piletine, primjerice), od stirpora, ali i plastične čepove, takve tanjure i čaše i sličan pribor za jelo itd. Sve to je zapravo i navedeno na samim vrećicama, da ne bude zabune.
Podjelu vrećica jučer su počeli radnici Čistoće i to najprije u Arbanasima i u Diklu, domaćinstvima koja otpad odlažu u kante, kakvih je na području Zadra 20-ak tisuća. Istodobno krenut će podjela i po stanovima, dakle, domaćinstvima koja svoj kućni otpad odlažu u kontejnere, a tih je više od 15.000.
Dvanaest zona
Znači na cijelome potezu od Petrčana na zapadu, preko središta, do početka Bibinja na istoku podijelit će se vrećice. U svako domaćinstvo, što neće biti brzo, a ni jednostavno. Pa i zato što Čistoća nema toliko ljudi, a ni vozila na raspolaganju. Čistoća je da bi olakšala tu “masovnu” distribuciju grad podijelila na 12 zona i računa se da će posao raspodjele obaviti za dva mjeseca, najkasnije do početka travnja. Inače, ovih je dana u Čistoćino dvorište stiglo oko 50.000 paketa tih odlagališnih vrećica.
Svako će domaćinstvo dobiti jedan paket, koji sadržava 12 vrećica, što je dostatno za šest mjeseci, kako nam je pojasnio direktor Čistoće d.o.o. Tomislav Ćurko. Jer pune vrećice će Čistoća skupljati dvaput mjesečno. Direktor Ćurko ističe da će građani o točnim terminima odvoza i lokacijama na kojima će se vreće odlagati biti pravovremeno obaviješteni. Inače, zajedno s vrećama domaćinstvima se daju i osnovne obavijesti, da znaju kako će to raditi i što će odvajati u te vreće. U napucima se navode i zabrane. Tako je zabranjeno u ove vreće odlagati komunalni otpad, uostalom sve ono što nije navedeno na vreći. Recimo da među ostalim, nije dopušteno odlagati plastičnu amabalažu onečišćenu opasnim tvarima, kao što su motorna ulja, antifriz, herbicidi, pesticidi, derivati nafte, kiseline, lužine… Isto tako ove vreće nije dopušteno odlagati u kontejnere ili kante za komunalni otpad.
Na kraju recimo i da će se osim Zadra putem Čistoće pokriti još šest općina, grad Nin i tzv. gradski otoci. To su područja, naime, s kojih ova zadarska tvrtka skuplja otpad. Ostale općine u županiji će same provesti ovu pilot akciju hrvatskoga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji se i time približava smjernicama za zaštitu okoliša Europske unije.