Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ovakve zime nije bilo od 1956. godine

05.02.2012. 23:00
Ovakve zime nije bilo od 1956. godine


U petak navečer – 17 centimetara snijega. Samo 15 sati kasnije, još 12 centimetara. U mjestu Luka u subotu navečer, izmjereno je 43 centimetara snijega. Ovako visoke nanose ne pamte ni najstariji Dugootočani.
– Ove godine navršavam 56 godina, rođen sam 1956. godine, one godine poznatoj po oštroj studeni. U veljači te godine studen je uništila mnoge stoljetne masline i sve agrume. Da su ovakve oštre zime na Dugom otoku rijetkost, govori Žarko Loradnić Lord, koji poput svojih sumještana nije ugrađivao zimske gume na automobil. Kome to na Dugom otoku uopće treba?
Ipak, nisu svi bili nespremni. Patronažne medicinske službe uz upotrebu zimskih guma i lanaca radile su bez problema. Zahvaljujući požrtvovnosti djelatnika zadarske tvrtke Liburnije, južna strana Dugog otoka bila je dobro povezana. Svi oni koji su htjeli otputovati s otoka u Zadar i obrnuto mogli su lokalnim autobusom do zaglavske trajektne luke Triluke, a potom putničkim brodom Lodom i katamaranom Mediteranom.
Zimsku idilu uz prekrivene automobile dopunjavali su bijeli krovovi, tende brodica privezane uz rivu. Većina žitelja ostala je u toplini svoga doma, za kominom, štednjakom. Kroz škure promatrali su presavijene grane mandarina, limuna i naranči. Boje se onog najgorega, pozebice, ili pak da se od težina snježnih nanosa slomi grane voćaka. Razloga za bojazan ima, jer je takvih slučajeva bilo u više navrata.
Načelnik Općine Sali Zoran Morović posebno hvali Ceste Zadarske županije, koje su pronašle mogućnost da na otok upute dvije ralice i očiste prometnice.