Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paška sol očistila prometnice, problem bura i nestanak struje

05.02.2012. 23:00
Paška sol očistila prometnice, problem bura i nestanak struje


U petak poslijepodne došlo je do kvara na 110 kW dalekovodu zbog čega je u Pagu i u mjestima na južnom dijelu otoka više puta nestalo struje


U noći od petka na subotu i u subotu tijekom dana Pag je prekrio snijeg debljine od dva do deset centimetra, a uz to je puhala olujna bura. No Pag je spremno dočekao najavljeno nevrijeme. Po naputku Državne uprave za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je sazvao sastanak na kojem su bili predstavnici DVD-a Pag, Komunalnog društva Pag, Civilne zaštite Grada Paga i Policijske postaje Pag. Sve gradske institucije su stavljene u stanje pripravnosti.
Omogućeno kretanje pješaka
– Nakon što smo dobili izvješće o pogoršanju vremena održan je sastanak predstavnika gradskih i državnih institucija i podijeljeni su zadaci. U “Solani Pag” smo nabavili krupnu sol za posipanje lokalnih cesta, obale, ulica i trgova u staroj jezgri Paga. Posipana je i Stara riva te most Katine. Najvažnije nam je bilo omogućiti prometovanje cestama i normalno kretanje pješaka po gradskim ulicama i u tome smo uspjeli te spremno reagirati na sve probleme koje nevrijeme donosi. Na sreću, bura i snijeg nisu prouzročili veće štete, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Državnu cestu D-106 na relaciji Pag – Paški most posipali su djelatnici Županijskih cesta, a za čišćenje cesta od snijega korištena je i ralica. U petak poslijepodne došlo je do kvara na 110 kW dalekovodu zbog čega je u Pagu i u mjestima na južnom dijelu otoka više puta nestalo struje. U noći od petka na subotu u Pagu struje nije bilo nekoliko sati što je stvorilo velike probleme u obiteljskim kućama koje imaju grijanje samo na struju. Pag je, bez vanjske rasvjete i bez ikakvog svjetla, uz jaku buru i snijeg, izgledao sablasno. Zbog mraka, jake i vrlo hladne bure nitko nije izlazio iz kuće, a na cestama nije bilo vozila.
Posebna regulacija preko Paškog mosta
Kvar na dalekovodu je popravljen, no stanje na cestama nije se poboljšalo jer je i u subotu puhala bura i padao snijeg. Policijska uprava zadarska, Policijska postaja Pag donijela je odluku o regulaciji cestovnog prometa preko Paškog mosta u uvjetima olujnog i orkanskog vjetra, pa je promet ograničen prema dvije skupine vozila, a ne više kako je bilo na tri skupine. U prvu skupinu vozila spadaju sve vrste vozila osim osobnih, dok u drugu skupinu spadaju samo osobna vozila. Promet preko Paškog mosta zatvara se za prvu skupinu vozila ukoliko mjerne stanice na Paškom mostu pokazuju brzinu od 82 km/h (mokar kolnik) i 90 km/h (suh kolnik), a za drugu skupinu vozila zatvaranje mosta ako je jačina vjetra 97 km/h (mokar kolnik) i 108 km/h (suh kolnik).
Sve javne službe u Pagu bit će u pripravnosti do stabiliziranja i poboljšanja vremena.