Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Proljeće prilika jesenskim dužnicima

05.02.2012. 23:00
Proljeće prilika jesenskim dužnicima


Odlazak Ivana Santinija, koji je svojim golovima pokrivao niz propusta suigrača, znači i da će oni koji su ostali morati osmisliti igru u kojoj će Zadar pobjeđivati bez prvog strijelca Prve HNL


Svaka nova (polu)sezona donosi i nove ambicije, kako za pojedinu momčad tako i za igrače. Iznimka nije ni društvo sa Stanova, koje će u preostalih 13 kola pokušati sačuvati najmanje 11. poziciju i tako potvrditi status prvoligaša i za sljedeću sezonu. Međutim, odavno je poznato da klubovi u Prvoj HNL najčešće ne znaju što im koje mjesto na kraju sezone donosi, jer se odluke o sustavima natjecanjima mijenjaju bez ikakvog reda i pravila. Kad je riječ o pojedinačnom učinku Zadrana za dio igrača u nastavku sezone očekivanja su velika, posebno za one koji u prvom dijelu, zbog različitih razloga, nisu odigrali na razini koja se od njih očekivala.
Momčad bez Santinija
Odlazak Ivana Santinija, koji je svojim golovima pokrivao niz propusta suigrača, znači i da će oni koji su ostali morati osmisliti igru u kojoj će Zadar pobjeđivati bez prvog strijelca Prve HNL. Velika će stoga odgovornost biti na napadačima, Josipu Ivančiću i Hrvoju Tokiću. Jesenas je Zadar često igrao s jednim napadačem, a tu je poziciju držao Santini. Ivančić nije imao mnogo prilike, ali podatak da nijednom nije zabio za napadača je uvijek dodatni uteg na nogama. Ivančić se predstavio kao fizički snažan igrač, neupitne volje i želje. To, međutim, na proljeće neće biti dovoljno, već će i kvalitetu konačne izvedbe trebati podignuti na višu razinu. Zato je preostalih 13 kola za Ivančića klasičan biti ili ne biti u kojima će moći pokazati vrijedi li njegov učinak prvoligaškog dresa. Naslijediti Santinija neće biti lako, zna to Ivančić, a zna i Hrvoje Tokić, kojeg je Hajduk posudio Zadru do kraja sezone. Tokić je do sada zabijao u Drugoj HNL, što mu je bila dobra preporuka za dolazak u Zadar. Sada je pred njim nova zadaća, pokazati da može i u Prvoj HNL. Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je Dalibor Zebić, trener, uporno tražio (ali nije dobio) još jednog napadača, zadarski je napad potencijalno najveća nepoznanica uoči drugog dijela sezone.
Povratnik Jerbić
Santinijev napadački učinak mogao bi dijelom nadomjestiti i Antonio Mršić, igrač koji je prošle sezone doživio veliki uspon i prometnuo se u jednog od najvažnijih zadarskih igrača. Jesen za Mršića nije bila tako uspješna i pred njim je nova prilika. Mjesto iza Ivančića i Tokića trebalo bi mu najviše odgovarati, a bude li i dalje glavni izvođač prekida i u tom dijelu Mršić ima prostora za napredak. Ovisno o tome kako će izgledati suradnja Ivančića i Tokića nije nemoguće da Zebić Mršića gurne sasvim naprijed – u napad. Do sada to nije bilo najsretnije rješenje, ali ova zadarska momčad nama mnogo napadačkog izbora.
Velika očekivanja ima i Jure Jerbić, iza kojeg su samo četiri jesenska nastupa. Jerbić je sezonu počeo na zadnjom veznom i pokazao napredak u odnosu na učinak iz prethodnih sezona. Imao je Jerbić sigurno mjesto u prvih 11, ali 4. kolo i domaća utakmica s Lokomotivom donijeli su mu kraj jesenskih nastupa. Najprije ozljeda, potom i bolest od jednog od važnijih igrača u zadarskom sastavu stvorili su – gledatelja. Jerbiću se sada otvorilo mjesto na korektoru, a s obzirom na sve probleme koje je Zadar imao u obrani u dosadašnjih 17 kola, uloga zadnjeg čovjeka ni za koga nije idealan izbor. Najveći problem Jerbiću može biti manjak iskustva na mjestu libera, no vjetar u leđa bit će mu to što je za svoje godine skupio dosta nastupa u prvom sastavu igrajući uglavnom u veznoj liniji.
Ćurjurić na čekanju
Ivan Ćurjurić ni prethodnih sezona nije skrivao nezadovoljstvo statusom u momčadi. Postao je Ćurjurić džoker s klupe koji rijetko počinje utakmicu u najjačih 11. A Ćurjurića to ne zadovoljava, pa je i njemu proljeće prilika za novi početak. Otežavajuća okolnost veznjaku, koji je svojevremeno bio i u prvoj momčadi Hajduka, jest i ta da Zebić i dalje razmišlja kako za Mršića i Ćurjurića istodobno nema mjesta u prvom sastavu.
Ima još onih koji ne mogu biti zadovoljni s onim što je iza njih u prvom dijelu sezonu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog minutaže. U toj skupini je Perica Šare kao druga opcija za lijevi bok na kojem je mjesto dobio Ivan Anton Vasilj. Proljeće je nova šansa i za Igora Prahića, koji je u Varteksu imao važnu ulogu, ali nastavak karijere u Sedanu i Istri 1961 pretvorili su se u korak natrag za igrača koji je imao standardno mjesto u reprezentaciji do 21 godine. Zadar je Prahiću bacio “pojas za spašavanje” i obje strane očekuju da će od svega toga na kraju i – profitirati.


Tomo Gluić prvi vratar




Ozljeda i izbivanje iz momčadi Antonija Ježine, vratara, otvorili su prostor Tomi Gluiću. S obzirom na to da Ježine i dalje nema na pripremama, Gluić je sigurni izbor za prvog vratara. I do sada je Gluić dobivao priliku, ali uglavnom onda kada Ježinu nije išlo. Ovo je stoga prvi put da Gluić, koji je u Zadru posljednje dvije i pol godine, tijekom cijelih priprema zna da je prvi vratar. Hoće li mu to biti prednost ili dodatno opterećenje, vidjet će se već nakon prvih nekoliko nastupa.