Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Snježna kraljica Plovanije

05.02.2012. 23:00
Snježna kraljica Plovanije


Toliko je snijega ovih dana napadalo da nismo mogli ni do nekog od obližnjih sanjkališta (čak ni s pustim zimskim gumama i lancima koje Zadrani obvezno imaju u pričuvi). I kad mi nismo mogli otići k njima, jedna ekipa s Plovanije se pobrinula da sanjkalište dođe k nama. Kakvo Sljeme, Kupres ili Mukinje? Tu je “Garmisch-Parten-Plovanija”!
Zbog poledice je Put Plovanije u petak bio zatvoren i momcima nije trebalo dugo da postave cijelu logistiku za organizaciju “Snježne kraljice Plovanije”, iako su zadnji put to napravili davne 1997. Godinama su čekali snijeg, ali svaki put bi ga bilo premalo. Zato su sada sve nadoknadili. Njih dvadesetak “natjecatelja”, pet-šest sanjki, spuštanje u različitim disciplinama, navijači… U “vip loži” glavne face su se grijale uz vatricu. Nema što, ravno zimskim olimpijskim igrama. “Tehnička služba” vrijedno je nanosila snijeg na stazu, a sve je povremeno remetila “zločesta ralica” koju su bez puno muke riješili “zaštitari” naoružani snježnim grudama.
– Ne možemo nikako dobiti sportsko igralište, ali zato imamo sanjkalište, rekli su momci u šali.
Možda Zadrani nisu najluđi Dalmatinci iz “najlipšeg grada na svitu”, možda se ne kupaju na “Baćama” i ne sjede goli po snijegu u kafićima, ali su u gradu s najbržim gospodarskim razvojem itekako poduzetni. Ovi na Vruljici zarađuju 10 kuna za guranje automobila po snijegu, a ovi na “Garmisch-Parten-Plovaniji” napokon su našli način kako u gradu na moru ostvariti zimsku turističku sezonu. Sada, zaista, nitko ne može reći da za njega u Zadru nema posla.