Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učenici moraju biti (bolje) informirani o Domovinskom ratu

05.02.2012. 23:00
Učenici moraju biti (bolje) informirani o Domovinskom ratu


Predavanja se održavaju najčešće u prigodi obilježavanja nekih važnih obljetnica, što nije dovoljno da bi se ovaj važan dio naše novije povijesti ‘pokrio’ na odgovarajući način. Kad se u školama treba učiti sve o Francuskoj i Ruskoj revoluciji, ne vidim razloga zašto djeca ne bi znala i činjenice o Domovinskom ratu, napominje Vidaić


Otkad su prije godinu i pol dana na incijativu Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije branitelji ušli u učionice kako bi učenicima držali predavanja o Domovinskom ratu, prema procjeni dopredsjednika HVIDRA-e Zadar Klaudija Vidaića, branitelji su o Domovinskom ratu govorili u čak 70 posto škola na zadarskom području.
Ispočetka je u projekt bilo uključeno samo šest škola, a s vremenom su branitelji na poziv ravnatelja dolazili i u druge škole. Ipak, iako se projekt širi na sve veći broj škola u Zadarskoj županiji, ovakav način educiranja mladih o Domovinskom ratu, ističe Vidaić, nije zadovoljavajuće rješenje.
Dobra volja branitelja
– Predavanja se održavaju najčešće u prigodi obilježavanja nekih važnih obljetnica, što nije dovoljno da bi se ovaj važan dio naše novije povijesti ‘pokrio’ na odgovarajući način. Kad se u školama treba učiti sve o Francuskoj i Ruskoj revoluciji, ne vidim razloga zašto djeca ne bi znala i činjenice o Domovinskom ratu, napominje Vidaić.
No svakako treba pohvaliti entuzijazam i dobru volju branitelja koji sudjeluju u ovom projektu. Posebno predstavnike Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ‘Damir Tomljanović – Gavran’, koji su, navodi Vidaić, bili najaktivniji. I, naravno, predsjednicu Koordinacije za ljudska prava Davorku Krnčević, osobu kojoj ide najviše zasluga za pokretanje projekta.
 – Ipak, kao što sam i rekao, angažman branitelja oko približavanja činjenica iz novije hrvatske povijesti učenicima samo je djelomično rješenje problema. Jer treba biti svjestan da mi branitelji, koliko god govorili činjenice, kao sudionici Domovinskog rata ne možemo potpuno isključiti emocije, ukazuje Vidaić.
Pravo rješenje, nastavlja on, bilo bilo bi da se Domovinski rat na pravi način obradi u udžbenicima povijesti i da o njemu predaju oni koji to najbolje znaju – profesori povijesti.
 Arbanas u Savjetu branitelja
– Kroz kontakte s profesorima povijesti imamo saznanja da oni nemaju ništa protiv toga. Govorili bi i oni više o Domovinskom ratu, ali ih ograničava oskudni materijal u aktualnim udžbenicima. U tom smislu velike nade polažemo u novog ministra branitelja Freda Matića koji je najavio osnivanje Savjeta branitelja čiji će član biti i naš Ivica Arbanas. Tu su još i Božo Zadro, Stevo Šimunović, Roko Mijić, Ivan Pandža, Zdravko Lončar, Dražen Gržan, Đuro Dečak, Ljiljana Alvir, Željko Soldo, Marko Matanović, Ivan Grbavac, Božo Kožul, Vinko Kovačić i Miroslav Josić. Sve su to vrsni momci, istinski branitelji koji su stvarno prošli rat. Postoje tako naznake da bi preko Savjeta išla inicijativa prema Ministarstvu školstva da se izradi kvalitetan i ozbiljan program o Domovinskom ratu koji bi ušao u udžbenike povijesti. Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centra Domovinskog rata, koji vodi dr. Ante Nazor ima puno materijala koji može biti iskorišten za pisanje tih udžbenika, rekao je Klaudio Vidaić.
Sve u svemu, nada se on, došlo je vrijeme da konačno, 17 godina nakon njegovog završetka, Domovinski rat u udžbenicima povijesti dobije tretman kakav zaslužuje. Samo da se tome, kao što je to bio slučaj i dosad, ne ispriječe neki drugi interesi.