Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zekanović: Službe čiste i manje prometnice

05.02.2012. 23:00
Zekanović: Službe čiste i manje prometnice


Otkad je Zadar zabijelio, službe održavanja čiste snijeg, posipaju ulice, razbijaju led. Iako se neki građani žale da su samo očišćene glavne ceste (županijske i državne), u Gradu Zadru kažu da se od petka kontroliraju, čiste i posipaju i sporedne prometnice, to jest lokalne i nerazvrstane. Kako kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Jure Zekanović, za to je zadužena tvrtka Franto koja s tri kamiona s ralicama i dva kamioncina obilazi grad još od noći s petka na subotu.
– Kreće se od više prometnih ulica, a kad se to završi, gdje je moguće, zavlače se i u manje ulice. Neki građani se znaju žaliti da se ne čisti, ali to nije istina. Važno je i da oni ne izlaze na cestu s ljetnim gumama. Zaista ih molimo da voze u skladu sa zimskim uvjetima na cesti, govori Zekanović.
Mnogi građani upravo zbog toga ovih dana pješače na posao, no problem se javlja na nogostupima. Kako je dobar dio nogostupa neočišćen, a utabani snijeg se pretvara u led, a pješaci nerijetko hodaju po očišćenim cestama.
– Pažnja je prvo stavljena na prometnice pa onda tek na nogostupe. Očišćeni su oni glavni prema mostu, na Poluotoku i Relji, a i svi djelatnici Čistoće i Nasada danas su na terenu i čiste nogostupe. Ipak, molimo i građane, na kraju to je i njihova obveza prema Odluci o komunlanom redu, da počiste snijeg ispred svojih vrata. Svatko bi trebao počistiti ispred svog objekta, bila to kuća, zgrada, javna institucija, poslovna građevina… Isto tako, molimo ih da obrate pozornost na krovove, balkone i odvodne lukove jer mase snijega ili leda mogu pasti na građane, upozorio je Zekanović.
Kako je istaknuo Zekanović, gradske službe rade sve da se promet u gradu odvija što je moguće bolje za ove uvjete, ali moli i sve građane za suradnju.