Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novac osiguran, projekti gotovi, a građevinski strojevi miruju

Autor: Velimir Brkić

05.02.2013. 23:00
Novac osiguran, projekti gotovi, a građevinski strojevi miruju

Foto: Ante VIDOVIĆ



Zakoni se mijenjaju i koncesiju nije jednostavno dobiti, a bez nje sve stoji i radovi nemaju smisla. Dobili smo lokacijsku dozvolu, ubrzo bismo trebali i potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu, ali postupak ishođenja rudarske koncesije je dug, na njemu intenzivno radimo i nadamo se da ćemo uskoro dobiti koncesiju, kaže Marin Gligora, direktor tvornice Fassa


Na području Zadarske županije postoji nekoliko projekata čije se investicije mjere u milijardama kuna, a otvorili bi na stotine novih radnih mjesta. Novac je osiguran, svi projekti su gotovi, međutim građevinski strojevi još uvijek nisu na terenu.
Golf igralište Baštijunski brig
Među njima su, svakako, projekt izgradnje golf igrališta Baštijunski brig vrijedan 80 milijuna eura gdje bizaposlenje našlo oko 150 ljudi. Zatim tvornica žbuke, vapna i cementa Fassa Obrovac-Kruševo, investicija teška 200 milijuna eura koja bi zaposlila oko 200 ljudi te termoelektrana na zemni plin TE Bravar Jasenice, projekt vrijedan 400 milijuna eura i stotine radnih mjesta, uglavnom visokoobrazovanih ljudi.
– Antun Mikec, vlasnik tvrtke Golf centar Biograd, u posljednjih šest-sedam godina u projekt izgradnje suvremenog golf igrališta Baštijunski brig uložio je više oko 12 milijuna kuna, međutim, još se nije zabio ni prvi ‘capun’. Da nije istinito, bilo bi smiješno, govori Branimir Stručić.
Prvo igralište za golf u Dalmaciji treba se graditi na još uvijek odlagalištu smeća koje bi se saniralo paralelno s gradnjom igrališta.
– U Vladi RH još je uvijek u tijeku dobivanje zelenog svjetla za zahtjev Golf centra Biograd u svezi s ugovorom o koncesiji po šumsko-gospodarskoj osnovi. Riječ je o površini od oko 100 hektara u vlasništvu Hrvatskih šuma. Od privatnih vlasnika otkupljeno je 30-ak hektara, dok je na ostaloj površini vlasnik Republika Hrvatska, objašnjava Stručić.
Na ukupno 130 hektara zemljišta 90 posto predviđeno je za golf igralište sa 27 rupa, dok će se na preostalih 10 posto smjestiti hotel sa četiri zvjezdice kapaciteta 700 kreveta, vile te apartmani minimalne kategorije tri zvjezdice.
– I sad smo u Zagrebu u jednoj od nadležnih državnih institucija, obznanio je jučer Stručić.
Termoelektrana u interesu
IGH lux energija, tvrtka kći zagrebačkog IGH-a, zajedno s partnerima vrlo je ozbiljno ušla u investicijski projekt izgradnje velike plinske termoelektrane, snage do 500 megavata kod bivše Tvornice glinice pod nazivom TE Bravar Jasenice, neposredno uz polusanirani bazen lužine.
– Tvrtka IGH Lux energija podnijela je zahtjev za ocjenu utjecaja na okoliš jer se za energane snažnije od 100 megavata taj postupak mora provesti u potpunosti, kaže Martin Baričević, načelnik Jasenica, dodajući kako će termoelektrana za gorivo koristiti zemni plin.
Megaprojekt termoelektrane je u skladu sa Strategijom energetskog razvoja Hrvatske te je izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo i privlačenje stranih investitora u Hrvatsku na zadarskom području. Izgradnja ovog zahtjevnog projekta trajala bi oko tri godine.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU