Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Priča o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu

Autor: Valentina Mlađen

05.02.2013. 23:00
Priča o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Predstava je namijenjena djeci vrtićkog uzrasta. To je topla dječja priča o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu već je osjećala da treba napraviti nešto više pa je odlučila pomoći životinjama, otkrila je djelić priče ravnateljica KLZ Iris Pavić Tumpa


U Kazalištu lutaka Zadar uskoro će zablistati “Zvjezdica”. Najnoviji je to uradak iz zadarske tvornice predstava koja će premijerno biti igrana 15. veljače, a režiju ovoga puta radi ruska redateljica Ljudmila Fedorova. Do ove suradnje došlo je, pojasnila je ravnateljica KLZ-a Iris Pavić Tumpa, tijekom međunarodnog lutkarskog festivala u Zagrebu.
– Ljudmilin rad vidjela sam tijekom PIF-a u Zagrebu i jako mi se svidio njezin pristup i rukopis, a kako smo željeli napraviti predstavu baš za djecu tog uzrasta za koji je ona radila predložili smo joj suradnju.
Autor teksta za predstavu “Zvjezdica” je Nikita Šmitjko, a preveo ga je zadarski student Boško Knežić. Scenografiju radi Alexandra Kovalskaya, glazbu Tomislav Pehar te tekst songova Davor Grzunov, ujedno i ton majstor. Za oblikovanje svjetla zaduženi su Ivo Nižić i Frane Papić, inscipijentica je Radojka Kozulić i majstor scene Robert Košta.
– Predstava je namijenjena djeci vrtićkog uzrasta. To je topla dječja priča o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu već je osjećala da treba napraviti nešto više pa je odlučila pomoći životinjama, otkrila je djelić priče Pavić Tumpa. Rekla je i kako se ova predstava od ostalih razlikuje po tome što su lutke rađene u Rusiji tako da će ovo biti odmak od likovnog identiteta KLZ-a. Lutke su izrađivali Ljudmila Orlova, Olga Karetnikova, Lidija Erohina, Alexandra Kovalskaya, Ekaterina Zinovjeva, dok scenografiju i tehničku realizaciju radi zadarska ekipa Darko Petković, Marijan Nižić, Dragan Sinovčić i Robert Košta. Krojačke radove obavljaju Nataša Perović i Sanja Santini.
U predstavi će igrati djeci dobro poznati glumci Kazališta lutaka Irena Bausović u ulozi Zvjezdice, Sanja Zalović u ulogama Žabe i Medvjedice, Gabrijela Meštrović-Maštruko u ulozi Medvjedića, Josip Mihatov kao Vuk te Juraj Aras/Dragan Veselić kao Ježić.
Nakon premijere predstava će se igrati u redovitom programu za građanstvo, odnosno za najmlađe posjetitelje kazališta.