Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski maturanti biraju Španjolsku ili Prag

Autor: Valentina Mlađen

05.02.2013. 23:00
Zadarski maturanti biraju Španjolsku ili Prag


Praksa je da učenici prvo dobiju sve ponude, minimalno tri, pa ih onda razmatraju zajednički roditelji, razrednici i predstavnici učenika te oni zajednički odlučuju, kaže Artuković, koji bi volio kada bi se ponekad odabirale i hrvatske destinacije, ali, kako kaže, učenici takve ponude obično niti ne razmatraju


Tunis, Grčka, Italija, Francuska, Nizozemska, samo su neke od atraktivnih destinacija ponuđene i ove godine srednjoškolcima za njihovo maturalno putovanje. No, kako se čini, zadarski učenici odlučuju igrati na sigurno te se i ove godine mahom odlučuju za provjerene destinacije, Španjolsku i glavni grad Češke Prag. Kako doznajemo, putovanje u Prag u trajanju pet-šest dana stoji od tri tisuće kuna na dalje, a devetodnevno putovanje u Španjolsku, u što je uključeno putovanje avionom, stoji od četiri i pol tisuće kuna pa na dalje, ovisno o sadržajima koji će biti uključeni u ponudu.
Zabavno i edukativno
Učenici Gimnazije Jurja Barakovića ove će godine otputovati u grad piva, kako među srednjoškolcima slovi Prag. Umjesto piva ravnatelju Ranku Artukoviću ipak je najbitnije da učenici za popriličnu cijenu, koju će platiti njihovi roditelji, nešto i nauče i zapamte.
– Maturalno putovanje u današnjim vremenima predstavlja velik financijski teret za obitelj pa kad već roditelji troše poprilične novce, želja nam je da uz zabavno uvijek bude i dosta edukativnog. Praksa je da učenici prvo dobiju sve ponude, minimalno tri, pa ih onda razmatraju zajednički roditelji, razrednici i predstavnici učenika te oni zajednički odlučuju, kaže Artuković koji bi volio kada bi se ponekad odabirale i hrvatske destinacije, ali, kako kaže, učenici takve ponude obično niti ne razmatraju.
Da su cijene visoko iznad standarda većine roditelja slaže se i ravnatelj Pomorske škole u Zadru Svetko Perković. Hoće li ove godine učenici Pomorske škole ići na ekskurziju i gdje, kaže, odlučit će roditelji, ali nakon prošlogodišnjeg “incidenta” ove godine kriteriji će biti stroži i za učenike, ali i ponuđače. Podsjetimo prošle godine u Pragu između zadarskih učenika, među kojima i onih Pomorske škole i učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, došlo je do verbalnog incidenta.
– Ponude su već stigle, ali zbog neugodnosti kojih smo imali s ponašanjem učenika lani prvo ćemo sjesti za stol s roditeljima učenika, predstaviti dileme i pokušati naći korisnu i ne preskupu ponudu. Maturalna putovanja odavno su postala prevelik izdatak za kućni budžet roditelja i uz to što roditelji puno plate, volio bih da ona barem imaju jednu odgojnu-obrazovnu komponentu, uz to što će učenici imati priliku steći iskustvo inozemnog puta, kaže Perković.
Najprije destinacija pa ponude
U Gimnaziji Franje Petrića prije ponuda učenici izaberu destinaciju, a potom se odabiru ponude. Ove godine gimnazijalci ove škole ići će na maturalno putovanje u Španjolsku, a osim uobičajenih izletničkih odredišta Barcelone i Lloret de Mara posjetit će i Madrid.
– Nakon što su učenici izabrali destinaciju, dobili su i ponude. Roditelji će putovanje uglavnom plaćati na rate jer im je tako jednostavnije, saznajemo od Blanke Pedišić, ravnateljice Gimnazije Franje Petrića.
Ravnatelj, pak, Medicinske škole Ante Kuzmanića, misli da njegovi učenici ove godine idu u Španjolsku, a već se godinama tradicionalno odlučuju upravo između Španjolske i Praga.
Ravnatelji nisu zamijetili da su agencije podizale cijene u odnosu na prošle godine, ali svi redom istaknuli su kako su postojeće cijene za današnji standard ipak preskupe. Roditelji će ih uglavnom otplaćivati obročno, plaćajući posljednje rate kada se njihova djeca već vrate sa svojih putovanja i više o njima ne budu niti razmišljala.