Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarski trgovački sud briše tvrtke koje ne prikazuju poslovanje

05.02.2014. 23:00
Zadarski trgovački sud briše tvrtke koje ne prikazuju poslovanje


Po praksi započetoj 31. srpnja 2012. godine Ministarstvo financija je na svojim službenim stranicama objavilo najnovije podatke o poreznim dugovanjima građana i tvrtki. Nakon posljednjeg ažuriranja liste za Zadarsku županiju čiji popularni naziv “Linićeva lista srama” nakon najnovijih zbivanja u tom ministarstvu zvuči pomalo promašeno. Ipak dobro je znati da je među prvih deset rangiranih u tri kategorije – pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani, došlo je do promjena. One najveće mogu se primijetiti na listi pravnih osoba no ne zbog toga što su dugovanja podmirena, već mahom zbog predstečajnih nagodbi koje su dužnicima pozitivno riješene.
Tako je na prvom mjestu sada Nogometni klub Zadar koji državi duguje 25,202.927,96 kuna. Prije svega par mjeseci prvoligaš sa Stanova bio je na trećem mjestu nepopularne liste s dugovanjem od 6,4 milijuna kuna, no NK je u procesu pretvorbe iz udruge u športsko dioničko društvo, a to znači da se ovi dugovi moraju riješiti. NK Zadar je bio iza Regionalne veletržnice Benkovac i tvrtke Gortan-Zadar d.o.o. koje su dugovale više od 17 milijuna kuna svaka te Gortan građenja koje se sada nalazi na drugom mjestu s dugom od 7,6 milijuna kuna. Slijedi Heres Obrovac d.o.o. s dugom od 4,6 milijuna kuna, Mataš-M.N. d.o.o. koji duguje 4,4 milijuna, Zlatna uvala d.o.o. s 4,1 milijun itd.
Trgovački sud u Zadru 31. siječnja 2014. godine objavio je i podužu listu tvrtki za koje se pokreće postupak brisanja iz sudskog registra jer duže od tri godine Financijskoj genciji nisu dostavile izvješća o poslovanju.Među njima su, između ostalih, A.G. ŠPORT iz Zadra, BAGAT-ELEKTROKOMERC d. d., BIM-INVEST d.o.o., CONTUS d.o.o u stečaju, JOSKRO trgovina i usluge, MEDIĆ d.o.o., M.T.A. THOMAS d.o.o., NARODNI LIST novinsko-izdavačka i trgovačka djelatnost d.d., TVORNICA HIDRAULIČNIH CILINDARA d.o.o. za proizvodnju hidrauličnih cilindara iz Obrovca i dr.
Uz ovu objavu svih imena tvrtki koje će se brisati iz registra stoji i napomena kako zakonski zastupnici subjekata upisa i osobe koje imaju opravdani interes da se subjekt upisa ne briše iz sudskog registra mogu istaknuti prigovor najkasnije u roku od 30 dana od dana objave rješenja na web stranici na kojoj se nalazi sudski registar.