Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZD DNEVNIK Krug gradnje

05.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Krug gradnje


Kako je počela, tako je gradnja u Zadru i stala. Zalet koji je mali, nabrijani grad s daleko manje od 100.00 stanovnika svrstao na naslovnice, odjednom je splasnuo kao trkač s povećom količinom anabolika u sebi. Baziran većinom na saniranju dugogdišnjeg problema, nedostatka stanova, zadarski garditeljski uzlet ocrtavao se u stanogradnji. No, kao i u ostalom dijelu RH polučio je isti efekt.
Cijene stanova ne padaju, banke ih ne žele prodvati jeftinije jer čekaju bolja vremena, a stanovi stoje prazni. Uz sve to, zbog besparice i aktualne krize, krahirao je državni program poticane stanogradnje kojm su kumovali građevinski lobiji od kojih mnogi danas ni ne postoje. Posebno se to vidi na zgradi TIZ-a, iz koje jedva koje svjetlo dopire, a za koju se očekivalo da će biti nukleus novog središta grada. Na drugu stranu, većina gradilišta u Zadru plod je komunalnih, a ne poduzetničkih aktivnosti. Mi danas „slavimo” polaganje jedva dva kilometra kolektora kao da se radi o gradnji piramida, a ne o svugdje u svijetu medijski potpuno nezanimljivom događaju.
Kad se tome doda da su novi trgovinski centri jedine poslovne građevine, sve to otvara još jednu strofu u sveopćoj hrvatskoj tužbalici. Još na početku uzleta u Zadru, neki su trijezno govorili, da je sve to umjetno napuhano i da bez obzira na krizu koja nastupa, neće polučiti dugotrajne rezultate.
Imamo paradoks da je Grad svoje zemljište znao prodati za više od 400 eura za metar četvorni, a danas se isto ne može prodati niti za 200. Tvornice i drugi industrijski pogoni su prognani iz grada u nepostojeće gospodarske zone, a onim rijetkima koje su ostale u samom gradu ili starim industrijskim četvrtima, nameću se nerealno visoki nameti u poslovanju ili im se na drugu stranu, kao posljedica sustava „ti meni – ja tebi”, opraštaju ogromni dugovi prema zajednici.
Da sve bude smješnije, ni to im ne omogućava da skupe dovoljno novaca za novi investicijski ciklus i tako sve u krug koji počinje i završava, gradnjom.