Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Dubrovnik po o(p)stanak

Autor: Andrija Dešpoja

05.03.2010. 23:00
U Dubrovnik po o(p)stanak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



I za nas i za njih Liga za ostanak počinje već od ove utakmice – reći će Plantak


Važnost utakmice te dalek put mobilizirali su sve snage Puntamičana na pokret dan ranije pa će zeleni dočekati utakmicu spavajući u Dubrovniku, što će im vjerojatno dostatno uspjeti sačuvati snagu za pokušaj ostvarenja četvrte pobjede u nizu. Eventualna pobjeda značila bi dvostruko za Plantakove igrače koji ne razmišljaju o porazu iako će ih dočekati vrlo motivirani domaćin kojem poraz donosi velike probleme. Nitko ne bi htio ući u 10 kola Lige za ostanak ispod 50 posto učinka, što znači još mučniju i grčevitiju borbu za prvoligaški život, a bitno je prije početka Lige odmaknuti Šibenčanima i Kaštelanima na što veću udaljenost. Shodno tome trener Neven Plantak upozorava na, u posljednje vrijeme, vrlo kvalitetnog domaćina kojem se treba oduprijeti na poznat puntamički način, s maksimalnim pristupom i velikom borbenošću.
– I za nas i za njih Liga za ostanak počinje već od ove utakmice. Dubrovnik jednostavno nema što kalkulirati, jer im ova dva boda nasušno trebaju kako bi u mirnijoj atmosferi dočekali rasplet u posljednjih 10 kola. Njihova igra u posljednje vrijeme je na vrlo visokoj razini što dokazuje pobjeda nad Splićanima u pretprošlom kolu te izniman otpor u Zaboku gdje su igrali bez stožernih igrača Vranješa i Karača te izgubili tek šest razlike. Kod njih je primjetno podizanje u ovom drugom dijelu sezone. Igraju puno agresivnije u obrani, a napadački su se digli malo kasnije od ostalih, jer su ušli jako kasno u pripreme. Sve u svemu, očekuje nas iznimno teška utakmica u kojoj se mogu očekivati sva tri znaka – kazat će prije puta Plantak.
Po svemu navedenom bit će to veliki uspjeh u slučaju pobjede Borik-Puntamike. Imate neki poseban recept kako doskočiti svom kolegi Kunceu?
– Nema tu neke velike filozofije. Dobro se poznamo međusobno. Doduše, pobijedili smo ih dva puta ove sezone (jednom u Libertas kupu u predsezoni i u Jazinama u prvom dijelu), ali vidljivo je kako se uzdižu u formi kako sezona odmiče upravo zbog činjenice da su kasnije od ostalih krenuli s pripremama. Njihova okosnica momčadi je ta visoka krilno-centarska linija Vranješ-Karač-Lucić te Šćepanović kao mozak momčadi i recept je za nas naoko jednostavan. Treba krenuti maksimalno ozbiljno, bez opuštanja i ne gubiti glavu. Ja ne mogu garantirati u ime igrača hoće li oni imati u Dubrovniku šutersku večer ili nadmoć u skoku i upravo zbog toga je košarka nepredvidiv sport. Sve što mogu pokušati usaditi igračima u glavu prije utakmice je da ih natjeram da igraju maksimalnim pristupom i bez predaje. Ovo ostalo je na njima samima.
Kakav je zdravstveni bilten?
– Idemo u Dubrovnik kompletni, jedino ne ide s nama najmlađi dvojac Mrkić i Marin koji imaju juniorske obveze. Zadovoljan sam s tom činjenicom da smo u situaciji da nemamo ozlijeđenih što je rijetkost ove sezone i pored toga imamo odličnu atmosferu u momčadi koja je još pojačana s posljednje tri pobjede u nizu – kazao je za kraj Plantak.


 KRENUTI OD NULE




Neven Plantak dva kola prije početka Lige za ostanak može puno mirnije pripremati momčad nego recimo Šibenčani, Kaštelani ili Dubrovčani koji su u nezavidnijem položaju od zelenih.
– Liga za ostanak je za nas već odavno počela. Napravili smo odličan posao pobjedama u Kaštelima i Dubravi, ali moram istaknuti, kao što sam već stoput kazao svojim igračima, da je najbitnije da u Ligu za ostanak krenemo kao da krećemo od nule. Jedino tako možemo izdržati svih deset kola pa da na kraju trljamo ruke. Sjetimo se lanjske sezone u kojoj smo imali 6 pobjeda pa smo u posljednjem kolu na račun drugih rezultata se jedva izvukli. Istina je da smo uspjeli skupiti do sada lijepu zalihu bodova (6 ili 7 pobjeda), ali to nam nije nikakva garancija da ćemo imati jednostavan put u toj ligi. Ne samo da želimo izbjeći posljednje mjesto nego i pretposljednje koje vodi u kvalifikacije. To ne samo da nosi novih 10 utakmica nego protivnici poput riječkog Torpeda ili Alkara nisu nimalo bezopasni – za kraj je rekao Plantak.