Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gorivo sve skuplje, potrošnja nepromijenjena

05.03.2012. 23:00
Gorivo sve skuplje, potrošnja nepromijenjena


Kako poručuju analitičari Erste grupe iz Beča, cijena nafte izuzetno je ranjiva zbog malih kapaciteta rezervi, a eskalacija iranske krize mogla bi cijenu povećati na razinu između 150 i 200 dolara po barelu


Ministarstvo gospodarstva jučer je naftnim kompanijama dalo zeleno svjetlo za još jedno podizanje cijena derivata, zbog kojeg distributeri najprodavanije gorivo, Eurosuper 95, od danas smiju prodavati za još 31 lipu više nego dosad, ili za 10,77 kuna po litri. Osim što se cijena tog benzina opasno približava cifri od 11 kuna, već ju je premašila litra Eurosupera 98, koja sada smije koštati 11,11 kuna, a najskuplje gorivo, Eurosuper BS 100 koštat će 11,35 kuna. Granicu od deset kuna za litru prešla je, međutim, i cijena Eurodizela BS, koji s 9,94 kune skače na 10,18 kuna, najviše dosad. Poskupljuje i plavi dizel, sa 6,35 na 6,54 kune po litri.
Makar se ono predviđalo, poskupljenja goriva zbog višeg PDV-a 1. ožujka nije bilo, no zato je, nema sumnje, ono u novu cijenu ukalkulirano sada, prilikom novog, dvotjednog obračuna koji će na snazi biti do 19. ožujka. Nakon toga nas vjerojatno očekuju i nova poskupljenja, makar cijena barela trenutačno pada. Cijena nafte na londonskom je tržištu pala na 123 dolara po barelu, na američkom pak na 106 dolara, ponajviše zbog toga što je Kina smanjila ciljanu stopu rasta u ovoj godini, a Irak povećao proizvodnju, dok je općenito, zbog toplijeg vremena, pala i sama potražnja.
Kako poručuju analitičari Erste grupe iz Beča, cijena nafte izuzetno je ranjiva zbog malih kapaciteta rezervi, a eskalacija iranske krize mogla bi cijenu povećati na razinu između 150 i 200 dolara po barelu.
“U ovoj godini očekujemo da će prosječna cijena iznositi 123 dolara po barelu nafte tipa Brent”, ističe u analizi Ronald Stoeferle, analitičar za tržišta roba u Erste grupi. Premda Libija, čija proizvodnja nafte iznosi oko 1,65 milijuna barela dnevno, predstavlja tek oko dva posto globalne proizvodnje, cijena sirove nafte tipa Brent porasla je za otprilike 25 posto u razdoblju od veljače do travnja prošle godine. “Čini se da bi latentna iranska kriza mogla svaki čas eksplodirati. Čak i kratka blokada Hormuškog tjesnaca imala bi dramatične posljedice. Cijena nafte sasvim bi sigurno dosegla nove povijesne rekorde, budući da se 20 posto globalno proizvedene nafte prevozi kroz ovu morsku ušicu igle”, pojašnjavaju u Erste grupi.
Nije istina da su naftni derivati u Hrvatskoj poskupjeli zbog poskupljenja nafte u svijetu, navodi pak hrvatski energetičar, dr.sc. Branimir Molak. Od 20. veljače prošle, do istog datuma ove godine, kaže, cijena nafte u svijetu se smanjivala, a kod nas su cijene derivata u tom razdoblju osjetno porasle, isključivo zbog potrebe punjenja proračuna Hrvatske.
“Neki od ‘stručnjaka’ plaše javnost time da će nafta uskoro premašiti 200 dolara po barelu pa zato, zbog onoga što će se dogoditi jednom u budućnosti, već sada podižu cijenu derivata u Hrvatskoj – to je krajnje ‘šupalj’ argument. Tako su objašnjavali i uoči zbivanja u Libiji, iako cijena nafte ni tada nije porasla. Sigurno će nafta u svijetu jednom poskupjeti, zbog sve teže dostupnosti, a cijena po kojoj će se prodavati ovisit će o špekulacijama onih zemalja koje je imaju”, napominje Molak. Sada, zaključuje, nema razloga poskupljenju derivata jer su i dokazane rezerve nafte u svijetu su u porastu. Europa više od polovice potrebe za naftom namiruje iz Rusije, glavni opskrbljivači SAD-a su Kanada i Venezuela, a udio Irana u proizvodnji nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva je tek oko jedne šestine. “Izumitelji formule po kojoj u Hrvatskoj određuju cijenu naftnih derivata trebali bi, zato, dobiti Nobelovu nagradu”, zaključuje Molak.


 PRODAJA GORIVA NA UOBIČAJENOJ RAZINI




Na upit je li im, zbog učestalih poskupljenja, maloprodaja derivata na hrvatskom tržištu pala, iz Ine odgovaraju negativno, napominjući kako ne primjećuju nikakva odstupanja od prosjeka. Prodane količine su, zaključuju, stabilne.


 RAČUN ZA STRUJU ZBOG PDV-a “TEŽI” 4 KUNE


Zbog povećanja PDV-a na 25 posto i HEP će potrošnju, retroaktivno od 1. ožujka, obračunavati po 1,63 posto višim cijenama, dakle koliko god to viši PDV dozvoljava. Mjesečni račun od 250 kuna time će, primjerice, porasti za oko četiri kune. HEP kupce poziva da sami očitaju i dostave stanje svoga brojila na besplatni telefon za kupce 0800-0555, na potrošački telefon distribucijskog područja (elektre) ili putem internetske stranice www.hep.hr. Očitanja se dostavljati mogu do 10. ožujka.