Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Odzvonilo “lažnim” zadrugama

05.03.2012. 23:00
Odzvonilo “lažnim” zadrugama


Svi su dobili poziv za ovo predavanje. Trideset i sedam dopisa se vratilo jer je adresa nepoznata, četrdeset i pet se javilo, a ostalih nema. Zanimanje je slabo jer su se zadruge najviše osnivale radi poticaja, a vrlo malo njih ima svoj proizvod, kaže Marinović


Novi Zakon o zadrugama koji stupa na snagu zadnjeg dana ožujka napravit će selekciju među registriranim zadrugama i omogućit će nastavak djelovanja onima koje posluju na principima zadrugarstva, istaknuto je na jučerašnjem predavanju o novom zakonu koje je održano u hotelu Kolovare u organizaciji Zadružnog saveza Zadarske županije i Zadružnog saveza Dalmacije. Zakon je donesen prije godinu dana te su zadruge imale rok od godinu dana da mu se prilagode.
– Zadruge koje to žele mogu se jednostavno uskladiti s ovim zakonom. On im daje priliku da se orijentiraju više tržišno i ponovno pokrenu gospodarsko djelovanje zbog kojeg su nastale. Ovaj zakon napravit će selekciju između pravih zadrugara i onih koje su osnovani iz drugih razloga, kaže predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.
Zadruga i zadrugar stavljaju se u novi odnos prema kojem obje strane imaju obveze i prava, a ne kao do sada da zadrugar ostvaruje samo korist od zadruge. Uz ovu krucijalnu promjenu trebat će provesti neke operativne odluke, poput povećanja minimalnog broja zadrugara za osnivanje zadruga i članskog uloga. Do sada je zadrugu moglo osnovati minimalno tri člana, sada se taj broj povećava na sedam. Minimalni članski ulog povećava se na 1.000. Dakle, ako je do sada bio 100, zadrugar mora uplatiti dodatnih 900. Država je sada stvari postavila na svoje, mogli bismo slobodno reći vratila na staro, tako da zadruge ispunjavaju svoju prvotnu svrhu, a ne budu samo servis drugima.
– One koje se ne prilagode novom zakonu do 31. ožujka, brisat će se iz sudskog registra. Njihova imovina pripast će lokalnoj zajednici koja je dužna u roku od šest mjeseci osnovati novu zadrugu i vratiti joj zadružnu imovinu, kaže predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije Gordan Marinović.
– U Zadarskoj županiji imamo registrirano 150 zadruga. Svi su dobili poziv za ovo predavanja. Trideset i sedam dopisa se vratilo jer je adresa nepoznata, četrdeset i pet se javilo, a ostalih nema. Zanimanje je slabo jer su se zadruge najviše osnivale radi poticaja, a vrlo malo njih ima svoj proizvod, kaže Marinović


 NOVAC ZA PROJEKTE, A NE ZADRUGE




Zadarska županije pružat će financijsku potporu samo onim zadrugama koje se usklade s novim zakonom, kako je jučer rekao pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.
– Više se neće financirati rad samih zadruga, već će se financirati njihovi projekti, kaže Segarić.