Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tko može s Mursom, može i s Mladosti(ma)

05.03.2012. 23:00
Tko može s Mursom, može i s Mladosti(ma)


Sve da su Osječani malo i stali nakon uvjerljivog početka, u drugom setu brzo su shvatili ozbiljnost situacije i zapravo nijednog trenutka nisu izgledali kao momčad koja igra s pola gasa


Podatak da su odbojkaši Zadra u deset kola osvojili četiri boda, da bi onda u sljedećih 11 nastupa ostvarili čak osam pobjeda (22 boda) doista je izvan svih sportskih logika (ako u sportu uopće ima logike). Metamorfoza od kante za napucavanje do momčadi koja je pobijedila aktualnog pobjednika Kupa teško se može objasniti u jednoj rečenici. Zapravo, teško se uopće može objasniti. Ako se gleda isključivo igrački kadar promjene nisu velike. Dva su nova igrača, Mario Grubišić, kvalitetan tehničar, i Luka Radošević, koji gotovo da nije igrao od povratka u redove “plavih”. S druge strane, otišao je mladi Luka Bakale, do tada bio prvi tehničar. Istina je da Grubišićev učinak suigrači stalno hvale, točno je i da jedan igrač može donijeti razliku, ali ne toliku da bi se samo s njom mogao objasniti tako nagli zadarski uspon.
Korak do Druge lige
Zadrani su u subotu na Višnjiku pobijedili (3:2) Mursu, sastav koji je na završnici Kupa u svojoj dvorani došao do trofeja u konkurenciji dvije Mladosti, zagrebačke i kaštelanske, nominalno najjačih domaćih momčadi. Ono što je Zadar odigrao u većem dijelu utakmice, posebno u četvrtom i petom setu, sigurno je najbolje što je ova generacija igrača s Višnjika ikad pokazala. A ne treba zaboraviti da je lani Zadar (tada bez Grubišića, Radoševića i Antonija Suraća) bio tek šesti u konkurenciji osam klubova u Prvoj B ligi, da je to momčadi Marina Masnića bila najlošija sezona od kada je Prva B liga 2004. pokrenuta. Sve je vodilo tome da će Zadar u Drugu ligu. Međutim, Gornja Vežica i druga momčadi Mladosti iz Kaštela nisu se našli u Prvoj A ligi, pa je upražnjeno mjesto ponuđeno Zadru. Srećom, da mu je ponuđeno jer bolje je i ne misliti što bi se dogodilo da je Zadar skliznuo u Drugu ligu, u kojoj je već bio jednom nogom. Doista, mali je korak između statusa gubitnika i pobjednika.
Iznimke i pravila
Je li Mursa podcijenila Zadar nakon svega je nevažno. Sve da su Osječani malo i stali nakon uvjerljivog početka, u drugom setu brzo su shvatili ozbiljnost situacije i zapravo nijednog trenutka nisu izgledali kao momčad koja igra s pola gasa. Konačno, Zadar je tako igrao da se bilo teško ne zapitati je li trenutačno osmo mjesto zapravo skroman doseg ako u sastavu imate igrače koji pobijede vodeću momčad lige. Ili, recimo, kako to da je Zadar u početku sezone igrao tako loše. Klasična zgoda o čaši koja je za neke napola puna, a za druge napola prazna. Zadarska (muška) odbojkaška čaša trenutačno je itekako puna i zamah koji se dogodio s ovom sezonom u 50 godina starom klubu mogao bi se iskoristiti za vrijeme koje dolazi. To se odnosi na popularizaciju odbojke koja mušku djecu malo zanima, a bez prave baze u mlađim kategorijama teško je slagati prvu momčad. Osim ako niste orijentirani na kupovinu igrača. Zadar u tom smjeru sigurno neće, a i ne treba ići. Budući da se Zadar više i teoretski teško može naći među dvije najlošije momčadi lige, do kraja sezone cilj bi trebao biti što bolji plasman. Jer nikad se ne zna što će donijeti sljedeća sezona. Kako se Prva A liga proširila, zahvaljujući čemu se Zadar i našao u njoj, sljedeće sezone netko može uzeti škare u ruke pa odlučiti da neće ispasti dva nego, primjerice, šest klubova. Praksa u momčadskim sportovima u Hrvatskoj pokazuje da to ne bi bila nikakva iznimka. Kao što ni pobjede Zadra više nisu iznimke. Naprotiv postale su – pravilo.