Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ukradena zastava sa zida Udruge roditelja poginulih branitelja

05.03.2012. 23:00
Ukradena zastava sa zida Udruge roditelja poginulih branitelja


U petak oko 15 sati kada smo napuštali prostorije zastava je bila tu. Tko god da je to učinio, duboko vjerujem da to zaista nikada ne bi učinio kad bi znao da se tu nalazi spomen-soba za više od 300 poginulih i nestalih branitelja, naše djece – priča duboko potresen Ivan Vestić, predsjednik zadarske Udruge roditelja poginulih branitelja


Da nekim ljudima baš ništa nije sveto i da nemaju čak ni poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata pokazuje najnovija drska krađa hrvatske zastave sa zida iznad ulaza u prostorije Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije na Relji. Od početka ove godine to je već drugi put da roditelji poginulih branitelja, koji se u tim prostorijama okupljaju, nalaze prazan nosač za hrvatsku zastavu koju su tamo postavili u čast njihovih tragično izgubljenih najmilijih. I ovaj put, kao i prethodno 1. siječnja 2012. godine, zastava je ukradena tijekom vikenda pa se opravdano sumnja kako je to učinila skupina mlađih osoba. A da nije samo jedan jasno je iz činjenice da se stalak u koji je bila umetnuta zastava nalazi na visini od gotovo dva i pol metra.
– Jutros smo došli i vidjeli da zastave nema, a u petak oko 15 sati kada smo napuštali prostorije ona je bila tu. Nama roditeljima to je zaista veliki šok. Međutim, tko god da je to učinio, duboko vjerujem da to zaista nikada ne bi učinio kad bi znao što se nalazi iza toga zida s kojeg su odlomili i odnijeli zastavu. Tu je spomen-soba za više od 300 poginulih i nestalih branitelja, naše djece – priča duboko potresen Ivan Vestić, predsjednik zadarske udruge roditelja poginulih branitelja. Naime, u spomen-sobi, na jednom od zidova izložena je i fotografija njegova sina koji je jedan od ukupno 303 poginula i nestala. U toj prostoriji, kaže Vestić, roditelji su za svoju djecu napravili svojevrsni oltar gdje se dođu pomoliti, odati im počast. Stoga ujedno apelira na one koji su činom krađe stijega ispred ulaznih vrata udruge na neki način oskvrnuli taj oltar, da to više iz dužnog poštivanja, ali i ljudskosti, ne čine.
– Prijavljena je krađa državne zastave sa zida ispred prostorije udruge u Zrinsko-Frankopanskoj. Policijski službenici Prve policijske postaje obavili su očevid i istraživanje je u tijeku – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske napominjući kako policija poduzima sve radnje kako bi se počinitelj pronašao.
Inače, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Zadru djeluje još od 1997. godine, a u prostorijama u Zrinsko-Frankopanskoj ulici nalaze se od svibnja prošle godine.