Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dva desetljeća Matice Zadrana

Autor: Valentina Mlađen

05.03.2013. 23:00
Dva desetljeća Matice Zadrana

Foto: Vedran SITNICA



Dvadeset godina Matice u monografiji prikazano je putem fotografija, plakata, novinskih članaka, kataloga


U Gradskoj loži Zadar predstavljena je jučer monografija “Matica Zadrana – dvadeset godina.” Prikaz monografije upriličen je svega tjedan dana nakon otvorenja izložbe plakata Matice koja je, također otvorena u istom prostoru u sklopu proslave dvadeset godina postojanja ove gradske institucije.
– Monografija je knjiga kroz koju se skoro do u detalje može vidjeti što je rađeno od osnutka Matice 1993. godine pa do danas, rekao je Ivan Babić, predsjednik Matice Zadrana.
Kako su pojasnili autori koncept monografije sastoji se od tri dijela: kronološkog prikaza događanja od osnutka Matice do danas, zatim prikaza zidnih novina postavljenih na Poluotoku i zbira dokumenata, odnosno popisa statuta, članova, aktivnosti, upravnih odbora i slično. Dvadeset godina Matice u monografiji prikazano je putem fotografija, plakata, novinskih članaka, kataloga, a istaknuto je kako su ovime postignuta dva cilja: prvo je objava monografije u kojoj teško da sje što od događanja propušteno, a drugo je sređivanje arhiva Matice Zadrana.