Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sto posto električan, sto posto bešuman

Autor: Valentina Mlađen

05.03.2013. 23:00
Sto posto električan, sto posto bešuman

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvi školski električni automobil, i među prvima u Hrvatskoj uopće, izradili su učenici srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru; 100 posto električan i 100 posto bešuman, tako bi se mogao opisati električni Peugeot 106, koji je učenicima kao obično vozilo donirala autokuća Serdarević, a oni su ga uspješno pretvorili u vozilo budućnosti.
– Uz nedostatak goriva i cijene benzina te činjenicu da ovi automobili mogu postići i do 100 kilometara na sat, ovo je zasigurno auto budućnosti, uvjeren je učenik 3. razreda automehatroničara, Martin Baričević koji je zajedno s kolegama radio na izradi električnog vozila.
– U automobil je ugrađen elektromotor snage 5 kW, baterije su 24 članka po 3,3 V koje su spojene u seriju, njihova snaga je 90 amper-sati, a to znači da s jednim punjenjem može proći i do 100 kilometara, pojasnio je specifikacije automobila profesor Ante Ivanac, mentor učenicima i idejni začetnik projekta.
Za izradu ovog, u potpunosti električnog automobila, učenicima je trebalo svega tri mjeseca rada. Na izradu automobila potrošeno je oko 60.000 kuna na dodatnu opremu koja je ugrađena u njega, a veći dio sredstava uložen je iz Ministarstva obrta i poduzetništva koje je za svoj projekt škola dobila kroz “Poduzetnički impuls”.
Prvi školski električni automobil izradili su učenici Martin Brkljača i Sandro Jeričević smjera automehatroničar, Stanko Matešić i Ivan Erstić smjera autoelektričar te dva prvaša iz smjera autolimar, Valentino Raspović i Šime Rogić.