Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tragično izvještavanje

Autor: Mario Padelin

05.03.2013. 23:00


MIRJANA MRKELA – ZADARSKA UMJETNICA U “VIJESTIMA IZ KULTURE”
Eto, konačno da se u “Vijestima iz kulture” spomene i netko iz Zadra. Radi se o zadarskoj pjesnikinji i spisateljici Mirjani Mrkeli koja je dobila ovogodišnju nagradu “Grigor Vitez” za svoju knjigu “Dragi Olivere” posvećenu djeci. Ova vrijedna umjetnica, osim priča za djecu, piše i objavljuje i pjesme, a objavila je i slikovnicu za djecu o povijesti grada Zadra. Lijepo je vidjeti nekog našega, istinskog umjetnika na državnoj televiziji pa makar tako kratko, jer je Mrkela u dvije riječi rekla više nego drugi u deset knjiga i pedeset javnih istupa. Svaka čast, uz dobre želje za daljnji rad.
DOGAĐAJ STOLJEĆA – MILANOVIĆ PAO S OKLOPNOG VOZILA
Eto, čime se sve bave naši novinari… U svim informativnim emisijama ovoga smo utorka mogli slušati (i gledati) kako je premijer Milanović pao s oklopnog vozila. To je jako važna vijest, toliko, da nam čak daju link na kojem možemo pogledati taj čuveni pad. Zamišljam sebe kako, uz sve životne obveze kojima sam opterećen, gubim vrijeme gledajući padajućeg premijera. A što je najbolje, to uopće nije bio neki spektakularni pad da se polomio. Išao je skočiti na zemlju i pri doskoku izgubio ravnotežu i izvalio se na leđa, tako da je i mogućnost povrede bila minimalna. Neš´ ti drame i događaja kojem treba pridavati toliku pažnju.
SKANDAL U MJESTU “VRSA”
Ovog utorka u dnevniku sve neke bombastične vijesti. Eto smo saznali i to kako je u mjestu “Vrsa” kod Zadra, poštar otuđio 30 tisuća kuna od mirovina. I sada, naravno, svi s kamerama trče u “Vrse” da pričaju s očevicima, mještanima i oštećenima. Prvo su mogli, kada su već potegli do tamo, naučiti kako se pravilno deklinira naziv mjesta Vrsi, a drugo što su trebali napraviti je to da nam kod razgovora s ljudima ispod napišu i tko su ti ljudi i u kojoj su tu ulozi. Jesu li rodbina, prijatelji, susjedi, ili što? Ovako ispada da se radi o oštećenima. To je malo čudno, jer ako su ukradene mirovine, onda je trebalo prikazati nekog drhtavog čiču koji žali za svojom penzijom, a na ekranu su bili takvi likovi koji bi mogli volu rep iščupati. Meni do mirovine nedostaje još petnaestak godina, a stariji sam od svih s kojima su razgovarali. Ako su to umirovljenici, onda nazdravlje. A valjda nisu…
“ČOVJEK JE TAKVA ŽIVINA, NA SVE SE PRIVIKNE”
Ovog smo vikenda imali priliku vidjeti i Karanovićev film “Petrijin vijenac”, star samo 33 godine, ali koji je i danas zanimljiv jer govori o primitivizmu, zaostalosti i zatucanosti – stvarima koje su još uvijek prisutne bez obzira na podneblje i nacionalnost. Ovaj film je zanimljiv i po jednoj izreci koju ta nesretna Petrija izgovara nakon što ostane bez roditelja, prvi je muž otjera, drugi joj umre, pa joj umre i dijete… Ona glasi: “Čovjek je takva živina… na sve se privikne” (ili tako nekako, slično). Moram priznati da ima ovakvih filmova skoro zaboravljenih, a koji su i danas zanimljivi i prava je šteta što se na našim televizijama, kada su u pitanju filmovi iz susjednih zemalja, prikazuje samo smeće tipa “Žikina dinastija” i slične gluposti za nekulturne ljude. Uostalom, i to je neka vrsta narodnjaka za primitivce.
TRAGIČAN DOGAĐAJ
Utorak je zbilja bio jako zanimljiv. U svim vijestima su nas izvještavali o “tragičnom” događaju, kako se neki čovjek ubio nakon policijske opsade. Pa jeste talačka kriza, pa nije, pa su ga upucali policajci, pa se ipak sam ubio, pa ovo, pa ono… Na kraju se ispostavilo da je čovjek bio psihički bolestan i tako to. Jest tragično, ali ne toliko da bi se tome pridavala tolika pažnja. Nekada bi to prošlo malom zabilješkom u dnu crne kronike, a danas, samo što nisu uživo izvještavali s mjesta događaja. Pa onda, taj izraz “tragično”… Tragično bi bilo da je stradao netko ni kriv ni dužan, neki prolaznik, ili da je poginuo policajac na dužnosti, otac troje djece. Ovako, sve je to nekako preforsirano i pretjerano, senzacionalistički preko svake mjere. Čovjek prošvikao, ubio se i to je to. Kratko i jasno.
KRAJ CRNOG UTORKA
I kada sam pomislio da ovome utorku nema kraja, u zadnjim sam vijestima čuo da je umro i Hugo Chavez. Eto novog materijala za novinare. Sada će se pisati o njegovom životu, o stvarima koje je radio na čelu Venezuele, o njegovim biserima koje je prosipao govoreći o svojim političkim protivnicima… Sve će se pričati, ali će se jedna stvar diskretno zaobilaziti. Ta stvar je nafta koje Venezuela ima toliko da je Hugo i mogao priređivati svoje predstave, a da ga narod strpljivo sluša. E, da… Nafta je strašna stvar.
[email protected]