Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon osam mjeseci predali fenjer

Autor: Šime Ćurko

05.04.2009. 22:00
Nakon osam mjeseci predali fenjer

Foto: Vedran SITNICA



Nakon 13 minuta prva opasnija situacija pred Radmanom nakon što se do tada uglavnom igralo između dva šesnaesterca. Terkeš je s lijeve strane uspio provući loptu pored Čejvanovića, ubacio u sredinu, malo prebrzo za Šaranovića, ali dovoljan znak da kakve su zadarske namjere. Prošlo je šezdesetak sekundi kada je Ljubičić potezom koji bi mogao ući u eurovizijsku razmjenu pogodio za vodstvo Zadra. Nije taj Ljubičićev potez dao samo dodatno samopouzdanje domaćoj momčadi, nego je i potpuno primirio ambicije Riječana koji su se do tada postavili onako kako su u 9. kolu došli do pobjede (3:0) na Stanovima, što će reći da je kontra trebala biti najjače oružje momaka s Kantride.
Nastavio je Zadar pritiskati, Župan je u 22. minuti okružen trojicom protivničkih igrača uspio izboriti prostor za udarac s 20-ak metar. Radman je ostao ukopan u svom petercu, a Županova je lopta prošla iza gola pored desne vratnice. Zadar igra najboljih 15-ak minuta ove sezone i u četiri minute na semaforu je 3:0, a prošlo je tek nešto više od pola sata. Bilo je i malo sreće kod Radmanovih odbijanaca, ali sreću je Zadar jučer kvalitetnom igrom uspio i isprovocirati.
Tek s tri pogotka u mreži budi se Rijeka i u prvom pravom napadu smanjuje vodstvo domaćih. Zadar kao da je predugo slavio (neočekivano) visoko vodstvo nakon pola sata igre, pa se momčad Roberta Rubčića ipak nekako vratila u utakmicu i počela igrati kao što je igrala u početnom razdoblju, što znači puno ovlasti za Hrvoja Štroka, najzaigranijeg Riječanina.
Zebić je nakon 50 minuta iz igre povukao Terkeša i ubacio Batkoskog koji je igrao na mjestu zadnjeg veznog kao pomoć Ljubičiću. Zebić je na taj način vrlo rano zatvorio utakmicu budući da je Šaranović ostao jedini napadač s time da je Ljubičić očito dobio ovlasti da može otrčati i prema naprijed. Vidio je Zebić da Ljubičića ide realizacija.
Prošlo je više od 20 minuta prvog poluvremena do prve konkretnije akcije. Ćurjurić se u 68. minuti našao u izvrsnoj prilici nakon asistencije Šaranovića koji je na lijevoj strani iskoristio pogrešku debitanta Čejvanovića. No, Ćurjurić se, nakon što nije pucao iz prve, posklizuo te izgubio loptu. Dvije minute kasnije odlični Milin znao je kako reagirati između braće Sharbini koji su prijetili u domaćem petercu. Otupljen riječki napad ostao je samo na pokušajima iz daljine, udarce An. Sharbijia u 81. i Štroka u 85. minuti Vuković je uspio zaustaviti bez većih napora.
I tako nakon 17. kolovoza, što će reći od 4. kola kada je Zadar izgubio 1:0 u Šibeniku, momčad sa Stanova više nije posljednja na ljestvici. Štoviše, prvi put u sezoni Zadar je slavio pobjedu s više od gola razlike.


 ZADAR – RIJEKA 3:1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 2.000. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak). Pomoćnici: Janošević, Jureša (oba Zagreb). Strijelci: 1:0 Ljubičić (14′), 2:0 Terkeš (28′), 3:0 Ljubičić (32′), 3:1 Ah. Sharbini (34′). Žuti kartoni: Župan, Ljubičić (Zadar); Pamić, Ah. Sharbini (Rijeka).
ZADAR: Vuković 6,5, Bećiri 6,5, Milin 6,5, Parmaković 6, Bilaver 6, Ljubičić 7, Surać 6 (od 34′ Ćurjurić 6), Župan 6 (od 80′ Šiklić -), Jozinović 6, Šaranović 6,5, Terkeš 6,5 (od 51′ Batkoski 6).
RIJEKA: Radman 5,5 (od 46′ Mance 6), Miladin – (od 20′ Novaković 5,5), Turkalj 5, Čejvanović 5, Dabac 5, Pamić 5 (od 57′ Matko 5), Landeka 5, Štrok 6, An. Sharbini 5,5, Fernanadez 5, Ah. Sharbini 5,5.




 GOLOVI


1:0 (14′) – Sjajan uradak Ljubičića koji je na 30-ak metara primio loptu nakon što je utrčao pored kroz neoprezni srednji red Rijeke, prsima je spustio i iz prve snažno desnicom opalio poluvisoko u Radmanovu desnu stranu. Pogodak gotovo identičan onom koji je splitski veznjak u 12. kolu zabio Hajduku.
2:0 (28′) – Šaranović se našao u prilici i iz prve pucao po sredini gola, a Radman je blokirao udarac zadarskog napadača. Lopta se, međutim, odbila do Terkeša kojem nije bilo teško pogoditi praznu mrežu.
3:0 (32′) – Nakon kombinacije Jozinovića i Suraća Terkeš je s desetak metara pucao prema Radmanu koji je izvadio loptu iz lijevog kuta, no ponovno se lopta odbila do zadarskog igrača, ovaj put do Ljubičića koji sa 7-8 metara pogađa Radmanovu mrežu.
3:1 (34′) – Prvo je zakasnio Ljubičić, potom i Parmaković u blokadi svojih protivnika što je Novakoviću potpuno otvorilo prostor na desnoj strani odakle je ubacio loptu na suprotnu vratnicu gdje se neometani Ahmad Sharbini samo naklonio i glavom pogodio za smanjenje rezultata.


 BEĆIRI ISPRED ŠIKLIĆA


Dalibor Zebić imao je nekoliko rješenja za zadnju liniju u kojoj je nedostajao samo nedovoljno oporavljeni Batkoski. Iako je u Varaždinu u prošlom kolu odigrao najbolju utakmicu u zadarskom dresu Bruno Šiklić završio je na klupi, a priliku od prve minute na stoperskim pozicijama dobili su Erdžan Bećiri i Ninoslav Parmaković dok je četvrtu utakmicu zaredom na mjestu posljednjeg čovjeka obrane počeo Ferdo Milin. U prvoj jedanaestorici počeo je i Jakov Surać, dok su Ivan Ćurjurić i Marin Batur, kao prve alternacije Suraću, bili među pričuvama. No, pokazalo se da Surać nije bio potpuno spreman, pa ga je još u prvom poluvremenu zamijenio Ćurjurić.


 USPOMENA NA HRVOJA


Na početku utakmice minutom šutnje nazočni na Stanovima su se prisjetili Hrvoja Ćustića koji je prije godinu dana preselio tamo gdje “s oka svaka suza nestaje”. Zadarski igrači na travnjak su istrčali u bijelim majicama s brojem 24 na leđima i Ćustićevom fotografijom na prsima. U 24. minuti Tornado je potaknuo ostatak navijača na pljesak Hrvoju u čast, a pritom je nekoliko desetaka rola bijelog papira bačeno na travnjak.


 U ŠIBENIK BEZ LJUBIČIĆA


Sljedeće, 25. kola Prve HNL igra se 11. travnja, na Veliku subotu, a utakmica Šibenik – Zadar, koja se igra u 20 sati i 10 minuta, izravno će se prenositi na HTV 2. Zbog trećeg žutog kartona gostovanje kod susjeda propustit će Marin Ljubičić.