Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvaput provaljeno u isti kiosk, opljačkano nekoliko vikendica

Autor: Suzana Bandić

05.04.2010. 22:00
Dvaput provaljeno u isti kiosk, opljačkano nekoliko vikendica


Policija je uhvatila devetoro kradljivaca od kojih je troje maloljetnika i dvoje djece. Najveći “plijen” odnio je još uvijek nepoznati lopov koji je provalio u vikendicu češkog državljanina i odnio mu raznu robu vrijednu čak 140 tisuća kuna
Tijekom proteklog, blagdanskog vikenda, na području PU zadarske zabilježen je niz provala i krađa, a na meti nepoznatih drznika čak dva dana za redom našao se kiosk za prodaju kruha “PTO Zadar” koji se nalazi na Autobusnom kolodvoru u Ulici Ante Starčevića. Prva provala dogodila se u noći s petka na subotu, a lopov je iz kioska odnio manji novčani iznos i nekoliko sokova. Vlasnik (41) je ukupnu štetu procijenio na 2.000 kuna. No, već slijedeće noći uslijedila je nova provala po gotovo identičnom scenariju. Policija je utvrdila da je lopov iz kioska odnio polog od 300 kuna i još neutvrđenu količinu sokova tako da će se materijalna šteta utvrditi naknadno, po inventuri. Protiv nepoznatog drznika slijedi kaznena prijava.
Iste noći dogodila se provala i u kiosk poduzeća Tisak koji se nalazi u Ulici Davorina Trstenjaka. Nepoznati počinitelj otamo je odnio nekoliko kutija cigareta čime je vlasniku pričinio štetu oko 3000 kuna. Slijedi mu kaznena prijava.
A u vremenu od 28. ožujka do 2. travnja 2010. godine provaljena je kuća u Viru. Nepoznati počinitelj otamo je odnio tehničku robu oštetivši 34-godišnju vlasnicu za iznos od 500 kuna. Štetu procijenjenu na 200 kuna počinio je nepoznati provalnik koji je u nadi kako će se materijalno okoristiti tijekom proteklog vikenda provalio u prostorije “Gradske udruge umirovljenika Zadar”. Policija je utvrdila kako je provalnik istim ili sličnim ključem otvorio ulazna vrata Udruge, ušao u unutrašnjost gdje je fizičkom snagom i polugom provalio vrata ureda predsjednika Udruge, nakon čega se udaljio praznih ruku.
Policija traga i za provalnicima s Dugog otoka koji su u vremenu od 30. kolovoza 2009. do 2. travnja 2010. godine na Dugom otoku u uvali Griža nedaleko od Sali, opljačkali dvije kuće. Najprije je provaljena vikendica u vlasništvu tvrtke “Cifi Adria” d.o.o. Zadar te potom, svega 40-ak metara udaljena, vikendica u vlasništvu 49-godišnjeg Čeha. Iz prve kuće lopov je odnio dvije plinske boce za domaćinstvo i solarnu ploču za punjenje akumulatora vrijedne oko 8.000 kuna, dok je iz druge ukrao agregat, ronilačku opremu, LCD televizor, DVD player, dva vanbrodska motora, pumpu za vodu, skije za vodu, motornu pilu i bušilicu, kutiju s raznim alatom, plinske boce za domaćinstvo, četiri akumulatora, adapter i dva regulatora za konverter te tri solarne ploče. Materijalna šteta iznosi oko 140.000 kuna, a policija će protiv nepoznatog počinitelja podnijeti kaznenu prijavu.
Lopovi nisu mirovali ni na biogradskom i benkovačkom području. Policiji je prijavljeno da je u noći s petka na subotu s broda “Vesna” u vlasništvu poduzeće “Bonum”, koji se nalazi na vezu u marini Kornati, nepoznati počinitelj ukrao dva vitla od prokroma namijenjena za podizanje jedara na brodu. Vlasniku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 20.000 kuna, a protiv nepoznatog počinitelja slijedi kaznena prijava. U Benkovcu je tijekom noći sa subote na nedjelju nasilno otvorena blindirana mjenjačnica auto-praonice „Auto-blic” koja inače služi za izmjenu papirnatog u kovani novac. Lopovi su iz nje odnijeli oko 3.000 kuna te im slijedi kaznena prijava.


Pronađeni provalnici u mjenjačnicu


Policija je u nedjelju uhitila četvoricu mladića s benkovačkog područja, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad dvojicom od njih; 23-godišnjakom i 19-godišnjakom, dokazano je da su oni zajedno s 20-godišnjakom i 21-godišnjakom opljačkali mjenjačnicu auto-praonice „Auto-blic” u vlasništvu 41-godišnjaka. Također, 23-godišnjaku i 19-godišnjaku dokazano je i da su prošli tjedan provalili u podrum kuće u izgradnji u mjestu Tinj, odakle su ukrali motornu pilu u vrijednosti oko 5.000 kuna. Protiv sve četvorice mladića podnesena je kaznena prijava.




Dolijali maloljetni “dugoprstići”


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila da su tri maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina te dvoje djece prošli tjedan provalili u podrum obiteljske kuće u Karinu Donjem. Maloljetna klapa tamo je ukrala razni alat pričinivši 48-godišnjem vlasniku, inače njemačkom državljaninu, štetu od oko 2.500 kuna. Protiv maloljetnika slijedi kaznena prijava, dok za djecu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zadru slijedi opće posebno izvješće.