Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na krilima vjetra

Autor: Andrija Dešpoja

05.04.2010. 22:00
Na krilima vjetra

Foto: Zvonko KUCELIN



Na Uskrs, u organizaciji kluba jedrenja na dasci Spinaker, održala se kiteboarding regata Zadar Open 2010. Ovaj pionirski pokušaj zadarskih zaljubljenika u ovaj nadasve ekstreman sport, ali nabijen adrenalinom, položen je s odličnim iako (ne)vremenski uvjeti nisu pružili predviđeni kompletan sadržaj i zabavu kroz oba dana regate.
Osnova ovog relativno nepoznatog sporta je vožnja na kratkoj dasci po moru uz korištenje zmaja padobrana te sile vjetra kao pogona, a u subotu se trebala održati disciplina “slalom” koji bi s nedjeljnjim nadmetanjem u “štapu” objedinio titulu pobjednika, no zbog mrtve bonace održalo se samo nedjeljno natjecanje u “štapu” i to sve po pravilima i bodovanju međunarodne kiteboarding organizacije.
Regatno polje se nalazilo od Morskih orgulja i Pozdrava suncu sve do Foše, no centralni dio se nalazio na gatu u samoj sredini Rive, a jugo koje je puhalo i do 25 čvorova donijelo je konačno malo oduška za 12 napetih kiteboardera od kojih su neki pristigli čak iz Njemačke.
Nakon održana tri kruga ili stručno kazano “hita” saznalo se tko je bio najuspješniji kiteboarder premijernog Zadar Opena. Titula pobjednika i novčana nagrada od 800 eura je pripala Filipu Vujičiću iz Zadra, drugo mjesto je pripalo Stanku Musi iz Splita i 500 eura, dok je treći bio Zadranin, Zvonimir Šindija, koji je otišao kući s 250 eura u džepu.
Cjelokupna manifestacija popraćena zanimljivim popratnim sadržajima uz zadovoljavajući broj zainteresiranih gledatelja sigurno je donio nešto novo u turističkoj ponudi grada te pokazao kako i nesvakidašnji sportovi poput kiteboardinga imaju svoje mjesto u sportskom životu Zadra.